Доктор Пановски – Први октомври е доцна за учениците, од 15-ти ноември може да биде критичен период

За корона вирусот експертите секојдневно имаат нови сознанија, иако овој вирус и понатаму останува мистерија. Во разговор за Фактор, микробиологот д-р Никола Пановски истакна дека до сега училиштата требаше да работат, учениците да бидат на настава, на отворено.

-Се загуби драгоцено време, мерките беа многу појаки на почетокот, а потоа наеднаш олабавени, што и не доведе во оваа ситуација со трицифрени бројки во текот на цело лето. Училишната година до сега можеше да се одвива и немаше да има огромни ризици од зараза меѓу учениците. Според мене 1-ви октомври е доцна да почнат учениците да одат во школо, тие практично треба на 15-ти ноември да бидат распуштени, токму во оној критичен период за настинки и други респираторни заболувања присутни во текот на есенските месеци, вели д-р Пановски.

Според експертите и досегашните научни сознанија, главниот виновник за ширењето на вирусот е блиската интеракција со луѓето во подолг временски период, аоже да влезе во телото преку очите, носот или устата , појаснуваат епидемиолозите кои од почетокот на пандемијата прават истражувања за преносливоста на ковид.