ДАЛИ ПСИХОДЕЛИЧНИТЕ ДРОГИ МОЖАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ПОВИСОКО НИВО НА СВЕСНОСТ?!

Дали навистина можеме да го доведеме нашиот мозок до повисоко ниво на свесност? Најновите истражувања покажуваат дека тоа е возможно. Научниците нашле докази дека диверзитетот на нервниот сигнал се зголемува кај луѓето кои се под дејство на психоделични дроги. Диверзитетот на нервниот сигнал е знак на тоа колку е комплексна активноста што се случува во мозокот: Диверзитетот е поголем кога сме будни од диверзитетот кога спиеме. Резултатите од ова истражување покажале дека нашиот мозок можеби е способен да достигне многу повисок стадиум одошто сме мислеле.

Научниците го најдоа првиот доказ за повисока состојба на свеста и, изненадувачки, тоа беше во мозокот на луѓето.

За студијата, објавена во списанието Scientific Reports, истражувачите на Универзитетот во Сасекс ги реанимизирале скеновите на мозокот на здрави волонтери кои зеле еден од трите психоделични лекови: кетамин, пласибо, ЛСД или псилоцибин (Тим од Кралскиот колеџ во Лондон и Универзитетот во Кардиф ги собраа првичните податоци.)

Скеновите бараа мали магнетни полиња произведени во мозокот на субјектите за да се измери различноста на нервните сигнали или сложеноста на активноста на мозокот. Разновидноста на мозочните сигнали е математички индекс за нивото на свест; луѓето кои се будни имаат повеќе различни активности на мозочниот сигнал од оние кои спијат, на пример, под анестезија или во вегетативна состојба.

Истражувачите откриле дека сите три лекови произведуваат повисоки нивоа на диференцијација на мозочните сигнали од основната состојба на “будна” состојба забележана кај луѓето во пласибо групата. Тие откриле слични промени во разновидноста на сигналот, иако лековите се многу различни, забележале дека луѓето кои пријавиле поинтензивни искуства имале повеќе мозочни сигнали.

Ова не мора да значи дека луѓето кои ги добиле лековите мислеле повеќе филозофски, или дека ова е “подобра” состојба на мозокот; само што нивните мозоци функционирале на поинакво, повисоко ниво од нормалното.

“За време на психоделичната состојба, електричната активност на мозокот е помалку предвидлива и помалку” интегрирана “отколку во текот на нормалната свесна будност – мерено според” глобалната сигнална разновидност “, рече Анил Сет, ко-директор на Центарот за наука за свеста на Универзитетот во Сасекс.

Робин Кахарт-Харис, раководител на психоделичното истражување на Кралскиот колеџ во Лондон, во едно од училиштата што го спроведоа оригиналниот експеримент, рече дека “наодите од оваа студија помагаат да разбереме што се случува во мозокот на луѓето кога тие се соочуваат со проширување на нивната свест под психоделиците. Луѓето често велат дека доживуваат увид за дејството на овие лекови – и кога тоа се случува во терапевтски контекст, може да предвиди позитивни резултати. Сегашните наоди може да ни помогнат да разбереме како може да се случи тоа. “

Дали навистина можеме да го доведеме нашиот мозок до повисоко ниво на свесност? Најновите истражувања покажуваат дека тоа е возможно. Научниците нашле докази дека диверзитетот на нервниот сигнал се зголемува кај луѓето кои се под дејство на психоделични дроги. Диверзитетот на нервниот сигнал е знак на тоа колку е комплексна активноста што се случува во мозокот: Диверзитетот е поголем кога сме будни од диверзитетот кога спиеме. Резултатите од ова истражување покажале дека нашиот мозок можеби е способен да достигне многу повисок стадиум одошто сме мислеле.

„Откритијата покажаа дека мозоците кои се под дејство на психоделични дроги се однесуваат многу поразлично од вообичаено. За време на состојбата на психоделичност, електричната активност на мозокот не е толку предвидлива и интегрирана како што е случајот за време на нормалната свесна будност“, објаснил еден од истражувачите.

Сега за сега, научниците потенцираат дека ова не значи дека новата состојба на свесност е подобра или дека сите треба да ги додадеме психоделичните дроги во нашата исхрана, но сепак станува збор за нов и поинакво откритие. Ваквите сознанија би можеле да им помогнат на научниците да создадат лекови за контрола на менталните нарушувања, како што е депресијата.

„Фактот што сите 3 дроги покажаа слични промени во диверзитетот на нервниот сигнал и покрај нивната сосема различна фармакологија е многу интересно и тоа е доказ дека резултатите се веродостојни и повторливи“, изјавил еден од истражувачите.

Истражувањето исто така ни ја открива врската помеѓу тоа колку сме свесни и за што точно сме свесни, а тоа е нова истражувачка област што научниците допрва ќе почнат да ја испитуваат. Овие откритија можат да ни помогнат да разбереме како ги доживуваат халуцинациите оние кои земаат психоделични дроги и зошто ваквите дроги честопати се поврзуваат со ненадејните напливи на креативност.

„Луѓето честопати велат дека доживуваат откровение кога се под дејство на ваквите дроги, а ако тоа се случува во терапевтски контекст, може да очекуваме позитивни резултати. Моменталните откритија можат да ни помогнат да разбереме како се случува сето ова“, објасниле истражувачите.

Како што и самите научници напоменуваат, ова не значи дека психоделичните дроги треба да станат дел од нашето секојдневие, туку дека потребни се дополнителни истражувања за да се открие какво е нивното дејство и како можат да се искористат на најдобар можен начин.