ВЛАДАТА ОДЛУЧИ – Хронично болните мора да се вратат на работа, ќе има исклучоци

Вработените лица кои се ослободени од работа врз основа на утврдената листа на хронични болести да се вратат на своите работни места и на редовно извршување на работните задачи.

-Исклучок од ова ќе бидат само лицата, односно пациентите кај кои болеста е во фаза на влошување и за оние со малигна болест, за кои ќе биде дадена потврда со наод и мислење од лекар специјалист, врз основа на која потврда овие лица ќе користат боледување, информираат од владината прес-служба.

Претставниците на повеќе здруженија на хронично болни пациенти денеска ги усогласија критериумите за враќање на работа на оваа категроија граѓани.

Предлозите, ги испратија до Министерството за здравство, а утре ќе имаат средба и со министерот Филипче.

Нивно главно барање е болните со најголем ризик да останат дома.

-Во рамки на денешната седница меѓу другото одлучено е бремените жени да продолжат да ги користат владините мерки. Тоа значи, за работничките кои се на продолжено породилно отсуство, отсуството ќе трае до 31 декември 2020 година. Исто така, продолжува и ослободувањето на бремените жени од работа, велат од Министерството.