12 УТРИНСКИ ВЕЖБИ КОИ ЌЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА СЕ ОСЛОБОДИТЕ ОД БОЛКА, ВКОЧАНЕТОСТ И ВИШОК МАСТИ

Што е првото нешто што го правите наутро кога ќе се пробудите? Дали се протегате? Се разбира дека да, но и не. Повеќето луѓе доаѓаат до нивната шолја за кафе или цигари. Но, ние ќе ви дадеме неколку причини да се убаво да се протегнете наутро со  неколку здрави утрински вежби.

Прво, вашето тело треба да се ослободи, и треба да го добиете тоа пумпање на срцето. Дали работите во канцеларија? Тоа е уште една причина да се истегне утрото. Трошењето на денот на масата има штетно влијание врз вашето здравје и држење на телото.

Истегнувањето обезбедува голема корист, и ние ќе ви понудиме некои од нив:

  • Олеснува болка, тензија и вкочанетост,
  • Зголемува циркулација и го загрева вашето тело
  • Ја подобрува меморијата и енергијата
  • Ја зајакнува свесноста и го намалува апетитот.
  • “Убива” стрес

Ако мислите дека јогата е премногу лесна, време е да размислите повторно. Тоа е една од најголемите работи што некогаш ќе ги направите за вашето тело.

12 утрински расонувачки вежби за подобрување на енергијата и топењето на маснотиите

Погледнете ги овие серии (позиции) за оптимални резултати, направете 2-4 сесии и задржете ги секоја позиција за 30 секунди. Не заборавајте да дишете и да се опуштите.

  1. Детска положба

За оваа поза, клекнете на подот и допирајте ги вашите големи прсти. Можете или да ги раширите колената или да ги затворите, во зависност од тоа што е удобно за вашето тело. Доведете го торзото напред и допрете го подот со челото. Истегнете ги рацете напред и  одморете ги веднаш до вашето тело.

2. Постојано наведнување напред

Стојте со нозете одделно. Издишете го и наведнете го телото напред додека рацете не стигнат до подот. Виткањето на колената е добро за вас.

3. Кучешко лице наведнато на долу

Вдишувајте и свиткувајте го горниот дел од телото. Притиснете ги рацете кон подот и направете чекор назад. Притиснете ги колковите назад и нагоре. Чувајте го ‘рбетниот столб и вашата височина на опашката. Треба да почувствувате затегнување во задниот дел од нозете.

4. Три кучешки нозе

Инхалирајте и подигнете ја десната нога. Доведете ја полека и направете го истото со другата нога. Можете да ги свиткате колената, да ја кренете ногата малку повисоко или да направите што е добро за вашето тело.

5. Скок

Вдишете и донесете една нога напред додека правите виткање на коленото. Ставете ги рацете до нозете и исправете ја другата нога. Подигнете ги градите.

6. Полумесечина

Вдишувајте и ставете ги рацете над вашата глава и вашето торзо исправено. Доведете ги дланките заедно и притиснете го подот со нозете. Вашата глава треба да “оди против” таванот. Опуштете ги рамената и чувајте го ‘рбетот долго истегнат. Погледнете кон таванот и малку постепено наведнувајте го грбот.

7. Воин II

Стојте исправено и ставете една нога напред додека го виткате коленото. Продолжете ја другата нога наназад. Отворете ги рацете широко и бидете сигурни дека имате една рака над секоја нога. Свртете ја главата кон вашата свиткана нога.

8. Обратен воин

Издишете  и донесете ја десната рака на вашата олабавена нога. Дишете и  кренете ја  левата рака.  Свиткајте го левото колено и поставете ги нозете на земја.

9. Триаголник поза

Инхалирајте и исправете ја вашата свиткана нога. Продолжете ги рацете на страните и продолжете ја левата рака напред. Донесете ја левата рака надолу кон левата нога и притиснете ги зглобовите на вашиот штитник, глуждот или подот. Вашето лево уво треба да биде паралелно со ногата. Подигнете ја десната рака и погледнете нагоре. Отворете ги градите.

10. Планк

Планките се најдобри. Легнете на стомакот, а потоа воздигнете го целото тело додека го подржувате на вашите лакти и прстите. Чувајте го телото во права линија и ставете го во јадрото.

11. Исправено куче

Вдишувајте ги и закочете ги лактите. Чувајте ги блиску до телото. Насочете ги прстите, притиснете ги рацете, држете ги рацете право и понесете ги градите напред. Подигнете ги колковите и колената. Поддржете ги нозете со притискање на врвовите на нозете.

12. Мачка и крава

Издишете  и спуштете ги градите и колена на земја. Вдишете и донесе го вашето тело напред. Држете ги рацете под рамото и колената под колковите. Вдишувајте и кревајте лак со грбот.

Подигнете ја опашката и погледнете кон таванот. Донесете ги рамениците подалеку од вашите уши. Издишувајте и донесете ја брадата кон градите. Заокружете го грбот и затегнете го јадрото. Притиснете го средниот ред на таванот. Направи 6-10 повторувања.