ЗАПОЗНАЈТЕ ГО ЖИВОТОТ ПРЕКУ БРИЛИЈАНТНОСТА НА „АЛИСА ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА“

Авантурите на Алис во земјата на чудата (најчесто скратени на Алиса во земјата на чудата) е роман од 1865 година напишан од англискиот автор Чарлс Лутвиџ под псевдонимот Луис Керол. Се работи за една млада девојка по име Алис која паѓа низ зајачка дупка во фантастичен свет населен со чудни, антропоморфни суштества. Приказната е игра со логика, давајќи магична трајна популарност кај возрасните и кај децата. Се смета дека е еден од најдобрите примери во жанрот на апсурдот и книжевни глупости. Неговиот наративен тек, структура, ликови и слики биле енормно влијателни и во популарната култура и литература, особено во жанрот на фантазијата.

Безвременското дело на Луис Карол е преполно со значење и знаење кое не само што е невозможно да се интерпретира, туку e и златен рудник на животни вистини кои се јасни до ден денес, дури 150 години подоцна.

„Всушност, најдобриот подарок кој можеше да ѝ го подариш е живот исполнет со авантури.“

„Но, за малку ќе заборавев, треба да ги затвориш очите – инаку нема да видиш ништо.“

„Еден ден Алиса на патот пресретнала еден чеширски мачор. ‘По кој пат да тргнам?’ – го прашала таа. ‘Каде сакаш да одиш?’ – ја прашал мачорот. ‘Не знам.’ – рекла Алиса. ‘Тогаш, не е важно.’ – одговорил мачорот.“

„‘Колку долго трае засекогаш?’ – прашала Алиса. ‘Понекогаш, трае само 1 секунда.’ – ѝ одговорил белиот зајак.“

„’Дали полудев?’ – прашал лудиот шапкар. ‘Се плашам дека да. Ти си целосно луд. Но, ќе ти кажам една тајна, најдобрите луѓе на светот се луди.’ – рекла Алиса.“

„Знаев која сум ова утро, но се променив неколку пати оттогаш.“

„Имагинацијата е единственото оружје во борбата против реалноста.“

„’Ова е невозможно!’ – рекла Алиса. ‘Само ако веруваш дека е!’ – ѝ одговорил лудиот шапкар.’“

„Знаеш ли што е проблемот со овој свет? Сите сакаат магично решение за нивните проблеми, а сите одбиваат да веруваат во магија.“

„Порано беше многу… повеќе. Си го изгубила своето повеќе.“

„Би било толку убаво кога нешто би имало смисла, за промена.“

„Ти си едно реално нешто во еден нереален свет и верувам дека заради тоа си во голема болка.“

„’Која си ти?’ – прашала гасеницата. ‘Не знам, господине, знаев која сум, но мислам дека се променив.’ – му одговорила Алиса.“

„Ако имав мој сопствен свет, сѐбибилоглупостНиштонебибилотоаштоезатоаштосѐбибилотоаштонееИспротивнонатоатоаштоенебибилоИтоаштонеебибилоРазбираш?

„Не можам да се вратам вчера, затоа што тогаш бев друга личност.“