Страшно невреме ја зафати Хрватска (ВИДЕО)

Големо невреме ја зафати Истра попладнево, и тоа најпрово западниот брег на полуостровот.

Во текот на денот на подрачјето на Истра имало локални врнежи, но попладнето се развило во невреме на море, кое потоа ја зафати Италија и поширокото подрачје на Риека.

Во Умаг се мини торнадо рушело стебла.

https://www.facebook.com/istramet/posts/10158177070541072

Хрватскиот хидрометеоролошки завод (ДХМЗ) по пат на Метеоаларм денеска издаде портокалово предупредување за регионот на Риека и Истра.

https://www.facebook.com/istramet/posts/10158177131756072

„Бидете подготвени на посилни грмежи кои можат да предизвикаат голема штета и да не заштитат од молњи. Можни се оштетувања на имотот и на дрвјата. Можни не надојдени поплави, силни удари од ветер и град како и прекини во сообраќајот на море, предупредија од ДХМЗ.