Почина најстариот човек на светот

Фреди Блом од Јужноафриканската Репубика, за кој се веруваше дека е најстариот човек на светот, почина денеска на 116-годишна возраст.

Документите на Блом покажуваат дека тој е роден во покраината Источен Кејп во мај 1904 година, но Гинисовата книга на рекорди никогаш не го означи како најстар човек на светот.

Кога бил тинејџер, целото негово семејство починало како резултат на пандемијата на шпански грип во 1918 година. Преживеал две светски војни и апартхејдот.

Семејството на Блом изјави дека тој починал од природна смрт.Тие не веруваат дека неговата смрт е поврзана со коронавирусот.