Пад на цената на златото

Вредноста на злато денеска првпат по деветнеделниот раст забележа пад на њујоршката берза „Комекс“.

Цената на златото за испорака во октомври се намали за 0,25 проценти или за 4,95 долари и се тргуваше за 1.965,45 долари за унца.

Вредноста на златото минатиот петок забележа историски рекорд од 2.089,2 долари за унца.

И цената на среброто за испорака во септември е намалена за еден отсто и се тргуваше за 22,442 долари за унца.