Овој дедо ќе ви каже каде живее, ве предизвикуваме да го повторите името на населеното место (ВИДЕО)

Со своите 85 букви, рид во Нов Зеланд, кој е засолниште на културата Маори, е запишан во Гинисовата книга на рекорди како место со најдолго име во светот.

Оние што имаат проблеми со неговото изговарање, можат да го наречат скратено – Таумат.

Имало иницијатива да се смени името, но мештаните не дозволиле.

Неговото полно име е:

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

Успеавте да прочитате?

https://www.facebook.com/jorge.gundinaraujo.9/videos/143355967381613/