Конечно е откриено: Кои маски се најефикасни, а кои се бескорисни во заштитата од коронавирусот?

И покрај знаците дека животот се враќа во нормала, коронавирусoт не заминува. Надлежните налагаат носење на заштитни маски при секое излегување од дома, и оваа, веќе, навика не знаеме уште колку долго ќе биде дел од нашите животи.

Полемики околу заштитните маски и кој од нив се најефикасни слушаме секојдневно. Дали се тоа хируршките, памучните.. Затоа група истражувачи од универзитетот Дјук создадоа едноставна техника за да ја анализираат ефективноста на различните типови маски кои станаа клучна компонента за запирање на ширењето на вирусот.

Потрагата започна кога професорот од Медицинскиот факултет на Дјук помагаше на една локална група да купи маски на големо за да ги дистрибуира до членовите на кои им се потребни. Професорот сакаше да се погрижи групата да има маски кои се најефикасни.Во студијата објавена во петокот, истражувачите со одделот за физика на Дјук демонстрираа употреба на едноставен метод со кој се користи ласерски зрак и мобилен телефон за да се процени ефикасноста на маските со проучување на преносот на респираторните капки за време на редовниот говор.

Визуелна направа покажува како ласерскиот зрак и листот на светлината работат за да се фатат респираторни капки.

„Користиме црна кутија, ласер и камера“, рече Мартин Фишер, еден од авторите на студијата, за Си-Ен-Ен. „Ласерскиот зрак е проширен вертикално за да формира тенок лист светлина“.Во предниот дел на кутијата е дупка во којашто звучникот може да зборува. На задниот дел од кутијата е поставена камера за мобилни телефони за да сними светлина што е расфрлана во сите правци со респираторните капки што го пресекуваат ласерскиот зрак кога зборуваат.

Едноставен компјутерски алгоритам потоа ги брои капките што се гледаат во видеото.

Експертите за јавно здравје поминаа месеци нагласувајќи дека маските се едни од најефикасните алатки за да помогнат во борбата против пандемијата, а многу држави воведоа задолжително носење на маска.Но, при тестирање на нивната ефикасност, истражувачите откриле дека некои маски се буквално бескорисни.

Истражувачите тестирале 14 најчесто користени маски, вклучително и професионална маска N95, обично достапна за здравствени работници. Прво, тестот беше извршен со звучник кој зборуваше без да носат маска. Потоа, тие го повторија тестот, додека говорникот носеше маска. Секоја маска беше тестирана 10 пати.

Најефективната маска беше со вградениот N95.

Ефективни се и трислојни хируршки маски и памучни маски, кои многу луѓе ги правеле дома.Маски кои се ставаат и на вратот, најчесто користени од тркачи/спортисти, беа најмалку ефикасни.

Всушност, носењето маска од таков материјал резултираше со поголем број на респираторни капки, бидејќи материјалот се чини дека ги дели поголемите капки во помали честички кои полесно се шират во воздух.

„Бевме крајно изненадени кога откривме дека бројот на честички измерени со тој материјал, всушност го надмина бројот на измерени честички без да носат маска“, рече Фишер. „Сакаме да потенцираме дека навистина ги охрабруваме луѓето да носат маски, но сакаме тие да носат маски што всушност функционираат“.

Преклопените бандани односно марами и плетените маски, исто така, слабо нудат заштита.

„Ова е многу моќна алатка за визуелизација за да се подигне свеста дека многу едноставни маски, како овие домашни памучни маски, навистина се добри за заштита“, рече Фишер. „Компаниите и производителите можат да го постават ова и да ги тестираат нивните дизајни за маска пред да ги произведат, што исто така би било многу корисно“.