ЗАД ФИЗИКАТА НА ВИНОЖИТОТО СЕ КРИЈАТ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ. ПОГЛЕДНЕТЕ КОИ

 1. Виножито е мулти-обоен лак кој се формира на небото.
 2. Виножито е феномен предизвикан од рефракција, рефлексија на светлина и дисперзија во капките вода.
 3. Виножито се случува кога врне во еден дел од небото, а е сончево во друг.
 4. Боите на виножитото се црвена, портокалова, жолта, зелена, сина, индиго и виолетова.
 5. Лесен начин да се запаметат боите на виножитото е ROYGBIV.
 6. Научникот  Исак Њутн е човекот кој објаснил како се формира виножитото.
 7. Лак за виножито е агол од 42 степени, почнувајќи од насоката спротивна од сонцето.
 8. Виножито од месечината се случува кога светлината се рефлектира преку дождовни капки.
 9. Лицето кое би стоело до вас стои на малку поинакво место и го гледа виножитото различно, затоа што гледате различни капки од дожд.
 10. Кога сонцето е пониско, виножитото ќе биде повисоко на небото.
 11. На теренот, гледаме само полукружно виножито, но од многу високо, како на пример во авион, може да видите виножито во полн круг.
 12. Примарното виножито обично се појавува по дождовни бури.
 13. Не можете да допрете виножито бидејќи нема физички изглед.
 14. Не можеме да видиме виножито во зима, бидејќи зимските дождови се замрзнуваат во снегулки, па така се намалуваат капките дожд.
 15. Повеќе виножита се забележуваат во тропските локации,  а посебно  каде има  водопади.
 16. Земјата е единствената планета во сончевиот систем каде што се можни виножита.
 17. Различни цивилизации имале различни верувања за виножито во античко време.
 18. Според грчката митологија, виножитото е мост помеѓу небото и земјата.
 19. Античкиот народ во Србија верувал дека виножитото е лак Божји.
 20. Виножито може да се види не само на дожд, туку и во магла и роса.
 21. Многу ретко, светлината може да се рефлектира 3 или 4 пати во капка вода.
 22. “Виножито” доаѓа од латинскиот arcus pluvius, што значи “дождлив лак”.
 23. Грчкиот епски поет, Хомер, верувал дека виножитото е направено од една боја, Виолетова.
 24. За време на ренесансата, имало четири бои: Црвена, Сина, Зелена и Жолта.
 25. Радиусот на Титан Виножито би бил околу 49 ° наместо 42 °.
 26. Црвените виножита се нарекуваат и монохроматски виножита – формирани по дожд за време на изгрејсонце или зајдисонце.
 27. Двоен дожд се појавува кога светлината се откинува во капката на вода повеќе од еднаш.
 28. Најдолгото долготрајно виножито во светот беше забележано над Шефилд, Англија, на 14-ти март 1994 година.
 29. Виножито е универзален симбол на мирот и хармонијата.
 30. Државата Хаваи е дом на повеќето дождови од која било друга област на Земјата.
 31. Црвено виножито е многу ретка варијанта на виножитото.
 32. Влажната атмосфера на Титан, месечината на Сатурн е идеална за формирање на виножито.
 33. Рене Декарт беше прва што сфати во 1637 дека виножитата биле предизвикани од светлината од Сонцето, поделена во различни бои од дождот.
 34. Виножитата тешко се гледаат на пладне.
 35. Тешко е да се фотографира целосниот полукруг на виножитото во една рамка.
 36. Облачните виножита се формираат од мали капки вода во облаци и влажен воздух, а не од дождовни капки.