ЕДЕН DRAGONFLY (ВИЛИНСКО КОЊЧЕ) МОЖЕ ДА ЈАДЕ 100 КОМАРЦИ ДНЕВНО – ЧУВАЈТЕ ГИ ОВИЕ РАСТЕНИЈА ВО ВАШИОТ ДВОР ЗА ДА ПРИВЛЕЧЕТЕ ВИЛИНСКИ КОЊЧИЊА!

Природата има свој начин за справување со “ситуации”. За жал, луѓето сакаат да играат богови, и тие се обидуваат да ја преземат контролата врз природните процеси. Ајде да разговараме за комарците како актуелна тема периодов.

Досадните инсекти напаѓаат области во рана пролет. Сè што им треба е топлото време и водата. Секој ги мрази комарците, и секој го игнорира фактот дека хемиски спакувани репеленти не се единственото решение. Дали некогаш сте размислувале за можноста да се користат растенија кои привлекуваат вилински коњчиња за да се ослободат од комарците? Така функционира природата.

Dragonflies прават чуда кога станува збор за контролирање на комарци и други инсекти.

Вилинско коњче и контрола на комарци

Овие коњчиња се навистина важни кога станува збор за контрола на населението на комарци. Тие ги јадат и комарците и нивните ларви. Значи, време е да ги придобиете овие коњчиња во близина на вашиот дом!

10 растенија кои привлекуваат вилински коњчиња

Ќе ви требаат дрва, грмушки и други видови растенија, а ова коњче  ќе треба некаде да се сокрие. Dragonflies, исто така, сакаат плен како пеперутки, бубачки, оси, молци и други мали инсекти. Со други зборови, ќе морате да насадите цутни растенија, исто така. Вода растенија кои растат во близина и во езера исто така се корисни.

Вилинските коњчиња лежат на нивните јајца во вода, па ќе мора да се разгледа изградбата на езерцето во вашиот двор. Постојат и други начини за привлекување на овие инсекти. Користете ги следните растенија за да го зголемите бројот на коњчињата во вашиот двор. Еве неколку земјенски растенија кои ги привлекуваат:

1. Црни очи Сузан (Rudbeckia hitra)

Ги привлекува пеперутките и опрашивачите. Овие цвеќиња напредуваат неколку години во топли места, а умираат во зима. Црните очи  Сузан се прилагодува на секој вид почва, и сака целосна сончева светлина и редовно напојување.

2. Мочуриште за млеко (Asclepias incarnata)

 Мочуриштето за млеко има бели и розови цветови кои растат секоја година. Повеќегодишното растение привлекува златник и фармерски расте  во влажни и сончеви области.

3. Џо-Пеј Weed (Eupatorium purpureum)

Тоа е бледо розово-виолетово цвеќе , расте во средината на летото и есента. Џо-Пеј Weed привлекува плен, и може да расте 3-12 метри високо. Цветовите го ослободуваат благиот ванилен мирис кој станува поинтензивен кога е смачкан. Растението сака целосна / делумна сончева светлина и расте во влажна шума и ливади. Користете суви корени и цвеќиња за да направите диуретик чај.

4. Луд мудрец (Salvia Marcus)

Тоа е трајно растенија со прекрасни виолетови цвеќиња. Го сака целото сонце, но, исто така, расте добро и во делумни нијанси на сонцето. Трансферот на места кои нудат утринско сонце и попладневна сенка се идеални за него. Откако целосно израсне на растението не му треба премногу вода, и успева добро и во суша. Сепак, недостатокот на вода може да предизвика проблеми.

5. Бела рава (Achillea millefolium)

Повеќегодишни диви цвеќиња кои имаат големи јата со 20-25 цветови. Тоа е отпорно на болест и привлекува пеперутки и паразитски оси. Бела рава сака целосно сонце, сува до средна влага и добро исцедена почва.

Градењето езерце во дворот не е лоша идеја. Dragonflies поминуваат најмалку два месеци под вода, и се враќаат во води одново и одново. Езерата им помагаат на коњчињата да ловат, репродуцираат, седат и играат.

Исто така, ќе треба да добиете некои карпи и да ги ставите околу езерцето. Ларви на ловџиите треба да се сокријат и да растат под вода.  Околу езерцето убаво е да имаат место за слетување како дрвени стапчиња. Еве и неколку водни растенија кои ги привлекуваат:

6. Стрелка (Sagittaria latifolia)

Arrowhead, исто така познат како патка , е водно повеќегодишнo растение што расте над нивото на водата. Возрасни вилински коњчиња го користат во земјиштето во водата за лежење јајца. Користете го клубенот од растението и протнете го во подводна почва во пролет. Измерете го и не грижете се за било какви потопени лисја. Тие ќе растат навистина брзо.

7. Диви целер (Vallisneria americana)

Обезбедува одлично водно живеалиште за вилините. Диви целер расте до површината на водата, а возрасните вилински коњчиња  ги делат јајцата на него. Се садат во места кои се најмалку 18 инчи на вода цело време.

Ставете диви целер цевки во вода исполнети со кал или камења, и  ставете ги во основата на вашето езерце. Имајте на ум дека ако ги скршите , цевките нема повторно да растат нови.

8. Конска вода (Equisetum fluviatile)

Таа има потопен и лебдечки дел. Расте од расадни растенија, а не семиња. Засадете ризоми два инчи под земјата на работ од вашето езерце. Откако ќе се воспостави, растението може да преживее краток период на суво време. Концептот на вода успева во дел сенка или целосно сонце.

9. Каттал (Typha latifolia)

Cattail е исто така познат како брзи  бул. Расте во влажна почва во мочуриштата. Избегнувајте садење cattails во сомнителни места бидејќи растат од ризоми. Можете лесно да го пренесете каде и да сакате.

10. Воден крин

Водните лилјани или кринови се совршено место за поставување на јајца. Расте од кртулите засадени во саксии веднаш под површината на водата. Додајте карпи за да ги задржите вашите лилјани под потоп. Лисјата и цветот пловат на површината на вашето езерце, а вилинските коњчиња ги обожаваат.

Постави одговор

Your email address will not be published.