Wednesday, December 6, 2023
домаВЕСТИДождот кој е без прекин го зголеми водостојот на реките

Дождот кој е без прекин го зголеми водостојот на реките

Интензивните врнежи што деновиве ја зафатија земјава ги зголемија водостоите на реките. Хидролошките мерења бележат неколкукратни покачувања, особено на Вардар, Треска, Пчиња и Црна.

Екстремно зголемување во однос на месечниот просек покажува Бабуна чиј водостој кај Богомила денеска е 34 сантиметри за разлика од вообичаените минус еден сантиметар во овој период од годината.

Според УХМР, и покрај дождовите, сепак има реки со ниво под просекот за август – Сатеска, Крива Река и Струмица.

Состојбата на езерата, Охридско, Преспанско и Дојранско, не е променета.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

последно додадени

последно коментирани