Вељановски – Платата за 5.000 вработени од културата доцни 16 дена, додека се фрлаат милионски суми за тендери

Веќе не постои никаков изговор. Платата доцни 16-ти ден. Законски (иако е општо познат факт дека во “нашата земја” одамна никој не е загрижен за законот) платите на вработените во културата мора да бидат исплатени најдоцна до 15-ти во месецот!, ова го истакна Роберт Вељановски од ВМРО-ДПМНЕ.

-Во услови кога се фрлаат милионски суми во евра за разноразни тендери од кои, за жал и како општо познат факт, се полнат приватни џебови, скандалозно е државата да доцни со плата на околу 5000 вработени во македонската култура. Или можеби им пречи придавката “македонска” пред култура?!
Можеби е несоодветна исплата на плати од државниот буџет на “македонските” културни работници?! Или пак, што е повеќе од веројатно, потпишаниот нов колективен договор во културата не е ништо друго освен предизборна измама со која се “купуваа” гласови од културните работници?! Ударот врз културните работници е удар врз културата, а со тоа, и удар врз општеството. Некој здушно работи културните работници наместо со култура и критика на општеството, општествените текови и општественото живеење да се занимаваат со борба за обезбедување на гола егзистенција, вели Вељановски.

Тој додава дека се разбира, секогаш кога сакаш да ја угушиш критичката мисла, удри по културата!!! Веројатно, оваа реченица во целост ја отсликува моменталната состојба во државата. Власта, која во овој безумен налет на самобендисаност и аздисаност руши се пред себе и го ограбува својот народ, има потреба да ја замолчи авангардата и авангардната мисла.

-Незадоволството од доцнењето на јулската плата е огромно. Дури и кај најголемите поддржувачи на оваа ненародна власт, иако, мора да се признае, дека сега засега синдикалните лидери мошне успешно и со божемен цврст отпор и став ги држат на “кратко јаже”! Бидејќи се надевам дека во буџетот на оваа “наша земја” остана некоја трошка средства, која не е потрошена на тендери ( да речеме, на софтвер од 15 милиони евра за он лине настава, иако еден македонски универзитет сличен софтвер изработува за 300 000 евра), најитно исплатете ги платите во културата!, рече Вељановски.