Уште една ноторна лага на СДСМ! Очајна популистичка објава на Радмила Шекеринска од црквата „Св.Ѓорѓи“ во Курбиново.

Уште една ноторна лага од бајатата кујна на СДСМ! Очајна популистичка објава на Радмила Шекеринска од црквата „Св.Ѓорѓи“ во Курбиново.

Културното наследство како еден од столбовите на македонскиот национален идентитет, изминатите три години е комлетно запоставено. Имено, се она што беше започнато пред доаѓањето на СДСМ на власт беше стопирано, а сега, само во интерес на предизборни манипулации, подмолно се присвојуваат туѓи проекти. Старата востановената пракса на СДСМ, предизборно да се прокламираат силни заложби за остварување на значајни проекти, денес, по повеќе од три години летаргија и незаинтерсираност го доживуваат неславниот епилог на деградација и уништување.

Во името на вистината, Владата предводена од ВМРО ДПМНЕ, направи целосна изработка на проектна програма за адекватна заштита на црквата „Св.Ѓорѓи“ во Курбиново. Во согласност со меѓународните стандарди, направени се: геомеханички, археолошки и хемиски истражувања, поставена термичка камера и апарати за мерење на влажност, поставен е надкров за непречено одвивање на работите во насока на заштита на црквата, нејзиниот живопис и архитектура, за кои беа издвоени преку 6.000.000 денари. Воедно, направена е превентивна заштита од натамошно уништување на живописот. СДСМ не направи буквално НИШТО, а хаосот и безидејноста во сите сегменти во општеството, безмилосно се преслика и во културата.

Единствената заложба на оваа Влада беше да се затвори Управата за заштита на културното наследство, што јасно ја потврдува незаинтересираноста за културното наследство, а со тоа ја одредува јасната стратегија за уништување на националниот идентитет!

Идната Влада предводена од ВМРО ДПМНЕ има програма со јасна стратегија за развој и визибилност на културата и културното наследство! – пишува Комисијата за култура на ВМРО-ДПМНЕ

https://www.facebook.com/komisiinavmrodpmne/posts/156463796037113