Тест од една секунда – Проверете дали вашата маска е ефикасна

Заштитните маски може да бидат наменети за еднократна употреба, но може да ги користите и поголго време доколку ги перете редовно и на правилен начин. Иако сите маски се добри, некои се поефикасни бидејќи се направени од подобар материјал.

Доволен е трикот од една секунда за да проверите дали вашата маска е ефикасна. Сајмон Колсте од Универзитетот во Портсмут објаснува дека доколку сакате да ја проверите ефикасноста на маската – направете го тестот со свеќа.

Сè што треба да направите е да запалите свеќа и да се обидете да ја изгаснете свеќата додека носите маска.

Доколку успеете да ја изгаснете свеќата, маската пропушта премногу воздух и не е ефикасна. Доколку пламенот не се изгасне, вашата маска е доволно ефикасна и ќе ве заштити.

Постави одговор

Your email address will not be published.