Wednesday, December 6, 2023
домаЖИВОТСреќата на самци или разведени луѓе не заостанува далеку од оние што...

Среќата на самци или разведени луѓе не заостанува далеку од оние што се во брак

Нивото на образование и поврзаност со семејството играат улога во сето ов Истражувањата покажуваат дека луѓето во долгорочни односи се посреќни од самците. Но, дали е тоа вистинската?

И самците, разведени, па дури и луѓе заглавени во лоши бракови можат да имаат исполнет и среќен живот, смета Гвендолин Сејдман, доцент и вонреден професор по психологија на колеџот Олбрајт.

Ако некој погледне во еден момент во врска, точката во која луѓето се наоѓаат, отколку целата историја на врската – бракот, распадот – сликата може да биде малку искривена. Новото истражување на Мараја Пурол и нејзините колеги затоа отиде чекор подалеку, па затоа ја истражија историјата на доживотните односи и нивната поврзаност со благосостојбата и задоволството подоцна во животот.

Истражувачите анкетирале 7.000 возрасни во САД, кои прв пат биле анкетирани во 1968 година и ги следеле до ден-денес. Податоците откриле три различни типа на луѓе.

– „Постојано“ венчани – овие луѓе се во брак со иста личност во поголемиот дел од нивните возрасни животи и ја сочинуваа најголемата група, 79 проценти од примерокот.

– „Постојани“ самци – овие луѓе беа сами поголем дел од животот како возрасни. Ова беше најмалата група, што претставува 8% од примерокот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

последно додадени

последно коментирани