СОВРШЕНИОТ ИСТАНБУЛ – АКО НЕКОЈ ИМА САМО ЕДЕН ПОГЛЕД ЗА ДА МУ ГО ДАДЕ НА СВЕТОТ, ТРЕБА ДА ПОГЛЕДНЕ ВО ИСТАНБУЛ

Откријте интересни факти за магичниот Истанбул за кои сигурно не сте слушнале .

Името, Истанбул веднаш предизвикува богата слика на раскошната ориентална култура, како и архитектура директно од бајките, егзотичните обичаи и мирисот на зачини. Оваа точка на топење на западната и источната култура е две илјади години стара и е еден од најмоќните и најбогатите градови на Земјата. Сè околу овој град е фасцинантно, па дозволете ни да споделиме со вас неколку забавни факти за Истанбул – вистински уникатен град.

 •  Постар е отколку што мислите

Неолитските артефакти, откриени од археолозите во последниве години, укажуваат на тоа дека  Истанбул е населен повеќе од 8000 години.

 • Главниот град на империите, но не и на земјата

Истанбул, под различни имиња, низ вековите бил главен град на четири големи империи: византиска, римска, латинска и османлиска империја.

Меѓутоа, во 20 век  поточно во 1923 година кога Мустафа Кемал Ататурк ја прогласи Републиката како Република Турција, таа ја загуби титулата , и во главна стана централно лоцираната Анкара.

 • Еден град, два континента

Истанбул е единствениот град во светот што лежи на два континента. Поделбата меѓу Европа и Азија е природна: Босфорскиот теснец поминува помеѓу Црното и морското море. Историското јадро на градот се наоѓа на европска страна.

 • Град со многу имиња

Првото име било Византија (од името на легендарниот крал Бизас), кое му било дадено во 660 година пред нашата ера од мегарејските колонисти. Потоа, тој бил наречен Константинопол („град Константин“) по римскиот император Константин Велики. Името Истанбул потекнува најверојатно од средновековниот грчки израз „Дали Тин Поли“ што значи „Во градот“. Градот бил официјално преименуван во Истанбул наместо Константинопол во 1930 година.

Забавен факт е дека многу луѓе сè уште го користат старото име на градот, турската пошта престана да доставува пошта со адреса „Цариград“ за да ги принуди луѓето да се навикнат на новото име.

Римскиот император Константин Велики го изградил Константинопол на седум ридови за да може да се поклопи со познатите седум рида. Интересно е што на секој рид на Истанбул се наоѓаат империјални џамии.

 • Има џамии на секој агол

Има дури 3.113 џамии во Истанбул – повеќе отколку во кој било друг град во Турција.

Најголемата – прекрасната Сина џамија, која дефинитивно е совршена да се види – е единствената во Истанбул со шест минариња, дозволен максимален број.

 • Снег во Истанбул

Една од најголемите љубопитства за Истанбул е неговото време! Можеби очекувате дека град лоциран покрај морето Мраморно и поврзан со Егејското Море, ќе има благо време во текот на целата година. Изненадувачки е особено за секој што го посетил во интензивна жештина на летото дека е можно да има снег во зима! Температурата во некои делови на Истанбул се спушта на -7 или -10 во зимските месеци.

 • Лалиња во Истанбул

Лалињата се добро познат симбол на Холандија, но нивната приказна потекнува од Турција. Во времето на Отоманската империја, дивите цвеќиња од турските планини, ги донеле во Цариград, каде што го привлекле вниманието на странските дипломати. Во 1554 година, лалињата  биле испратени од Константинопол во Виена и оттаму, за прв пат стигнале до Амстердам. Трговијата со лале во Цариград цветала. Лалињата брзо се здобија со таква популарност во Холандија што станаа исклучително скапоцен производ, што доведува до таканаречена лале манија – периодот во холандската златна доба кога беше можно да се купи целото село за единствена лушпа од лале од ретка видови.

За да го прослави својот скапоцен цвет, Истанбул -исто како Амстердам ​​го организира годишниот фестивал на лалиња во април / мај, со 30 милиони лалиња што цветаат во парковите во градот.

 • Се смета дека церемонијата Мевлеви Сема, популарно позната како „Вители дервиши“, претставува пат за обединување со Бога.
 • Големата чаршија привлекува меѓу 250 до 400 илјади луѓе дневно.
 • Во 1630-тите, се шпекулира дека, со употреба на лажни крилја и ветер , од врвот на кулата Галата, Хезарфен Ахмед Целеби станал можеби првиот човек што летал над друг континент.
 • Босфорот е природен теснец што поминува низ Истанбул, одвојувајќи ја Европа од Азија. Некои веруваат дека античкиот потоп предизвикан од пробивање во теснецот можеби го инспирирал митот за поплавата на Ное.
 • Леонардо да Винчи предвидувал мост над Босфорот, 471 година пред да се изгради првиот.
 • Француски поет и патник од 19 век, Алфонс де Ламартин еднаш рече: „Ако некој имал само еден поглед за да му го даде на светот, треба да погледне во Истанбул“.