ПСИХОЛОГ ОТКРИВА – КУЧИЊАТА СОНУВААТ ЗА ЛУЃЕТО ШТО ГИ САКААТ

Секогаш е толку интересно и примамливо да се размислува за она што се случува во умот на вашето милениче. Тоа е особено интересно да се размислува за она што тие го сонуваат, додека спијат, посебно со фактот дека тие брзо спијат.

Секако, ние како луѓе знаеме за што сонуваме: луѓето и другите работи во нашиот секојдневен живот, но од повеќе искривена перспектива.

Нашите кучиња се животни. И ние сме животни! Затоа, поради тоа, всушност може да биде безбедно да се претпостави дека кучињата имаат слични искуства кон нас.

Наставникот и клиничкиот и еволутивен психолог на Медицинскиот факултет во Харвард, д-р Деирдре Барет, открил дека кучињата најверојатно сонуваат за своите човечки сопственици.

Мерилизирана од соништа уште од нејзина мала возраст , Барет го проучува човечкото однесување со години. Таа изјави дека, иако не постои начин да се биде сигурен за тоа што животните ги сонуваат, таа може да ги користи информациите што ги има за луѓето и да ги преведе на кучињата. Како што рековме, сите ние сме животни!

Едно нешто што е сигурно е дека повеќето цицачи имаат сличен циклус на спиење како луѓето. Ова значи дека тие се движат флуидно преку длабок сон во помалку мозочно-активна состојба, а потоа и на сцената за брзо движење. Таа последна фаза, исто така позната како РЕМ, е местото каде што се случуваат соништа за луѓето.

Во интервју за Луѓето, Барет вели, “тоа сигурно ја прави најдобрата претпоставка дека и другите цицачи сонуваат”.

Друг интересен факт е дека имало само две животни кои ги споделиле своите соништа со човекот. Ова беа  Коко и Мајкл.

“Истражувачот Пени Петерсон известува дека Коко повремено реагира на фантастични настани, луѓе и места што неодамна не ги видел одма по будењето”, изјави Барет за Луѓето. “Мајкл, за кој се знае дека бил фатен кога ловокрадците го убиле целото семејство, понекогаш се буди и на знаци каде ” лошите луѓе ги убиваат животните “.

Значи, што точно прават кучињата во сон, ако ние одиме врз основа на човечки соништа?

“Луѓето сонуваат за истите работи што ги интересираат до ден-денес, иако повеќе визуелно и помалку логично”, вели таа. “Нема причина да се мисли дека животните се различни. Бидејќи кучињата обично се крајно поврзани со нивните човечки сопственици, најверојатно вашето куче сонува за вашето лице, за вашиот мирис, за пријатното или досадното што му се случува. “

Со сигурност сме чуле за фактот дека кучињата тоа  што го прават на јаве го прават и во сон? Барет потврдува дека тие вистински се однесуваат кон своите соништа и се обидува тоа да го утврди.

“Вообичаено спиење не се случува за време на спиењето со сон, тоа е многу посилно, толку понагласени и побрзи движењата, толку е поголема веројатноста тие да дејствуваат во сон”.

Ова нè доведе до нашето следно прашање – дали постои начин да им дадеме на нашите миленичиња подобри соништа?

“Најдобар начин да се дадеме себеси за подобри соништа за нашите деца или миленичиња е да имаме среќни дневни искуства и да добијат многу спиење во безбедна и пријатна средина”, советуваше Берет.

Тоа го го советува потполно разумно. Ако гледате ужасен филм пред спиење, се разбира дека ќе имате кошмари!

Убаво е да се знае дека нашите миленичиња се на иста страница како нас во најголем дел. Што мислите според ова, дали  вашето кученце сонува?

Постави одговор

Your email address will not be published.