ПИРС БРОСНАН- ЕДЕН ОД НАЈЗАВОДЛИВИТЕ И НАЈУСПЕШНИТЕ МАЖИ ВО СВЕТОТ

Tаткото на Броснан го напуштил семејството кога Пирс бил дете и иако биле повторно обединети подоцна, тие никогаш не биле блиски. Неговата најпопуларна улога е британскиот таен агент Џејмс Бонд.

Смртта, во 1991 година, на Касандра Харис, неговата сопруга со која беше во брак единаесет години, го остави со три деца – Кристофер и Шарлот од првиот брак на Касандра и Шон од нивниот брак. По нејзината смрт, тој имал две деца со својата втора сопруга, Кили Шеј Броснан.

Броснан е најпознат по улогата во ТВ-серијата Ремингтон Стил (1982) како титуларен лик, а совршен е и во познатиот филмски лик Џејмс Бонд во “Голден еј” (1995), “Утре никогаш не умира” (1997), “Светот не е доволен” (1999) и Умри друг ден (2002).

Неколку факти за Пирс Броснан:

Факт 1

Пирс Брендан Броснан е роден на 16 мај 1953 година во Наван, Ко Меат, Ирска.

Факт 2

Бил израснат во Ирска, додека неговото семејство не се преселило во Велика Британија, што објаснува зошто тој е способен да игра толку многу ликови од двете земји.

Факт 3

Неговиот татко го напуштил семејството кога бил мало дете и никогаш не бил близок или инволвиран во ништо што го поврзувало со неговиот татко.

Факт 4

Десет години по смртта на неговата прва сопруга се омажи за Кили Шеј Смит и со неа има две деца.

Факт 5

Пирс Броснан е познат по малата лузна на десната страна на неговата врвна усна што ја доби од филмот “Утре никогаш не умира” во 1997 година кога го удри каскадер.

Факт 6

За секоја од неговите улоги како Џејмс Бонд добил автомобил покрај неговата плата.

Факт 7

Пирс е избран повеќе пати како еден од педесетте најубави луѓе во светот.

Факт 8

Тој е многу клаустрофобичен и некои од неговите улоги, особено во “Дантенов врв” биле реализирани со многу потешкотии.

Факт 9

Пирс Броснан има двојно државјанство со Ирска и САД откако стана американски државјанин на 23 септември 2004 година.

Факт 10

Тој е сопственик на куќа во Хаваискиот остров Кауаи а живее во Малибу, Калифорнија. Заедно со неговата сопруга, тој донираше 100.000 долари за да го реноовира игралиштето во Кауаи.