Најбогатиот Словенец Санди Чешко – Платите во Македонија денес се пониски отколку во Кина

Најбогатиот Словенец, Санди Чешко, смета дека има услови за враќање на дел од производството од Исток во САД и Западна Европа, наведувајќи дека платите во добар дел од Балканот – во Македонија и БиХ, денес се многу пониски отколку во Кина, пренесе бизнисвести.мк.

Во интервју за хрватскиот „Новац.хр“, Чешко изјави дека пренесувањето на производството од развиените во неразвиените земји е начин на кој капиталот де факто се лизна од тепих под нозете на синдикатите и последица е тоа што последните триесет или четириесет години порасна.

„Од друга страна, заради економскиот развој, платите во Кина растат. Работите се скоро еднакви. Значи, нема разлика кај платите, значителен број работници работат во несигурниот систем и во вакви околности лесно е да се вратат значителен број работни места во САД и Западна Европа. Сè уште не сме свесни за тоа, но платите во добар дел од Балканот – во Македонија, Србија, БиХ – денес се многу пониски отколку во Кина. И тоа е главната причина зошто денес зборуваме за враќање на дел од индустријата “, наведува тој.

„Сега е време за оние кои можат радикално да ги преземат работите. Погледнете ги сите проблеми предизвикани од пандемијата на коронавирус и со кои се соочуваат сите компании низ целиот свет. Овие не се проблеми што можат да се решат во рамките на нивните воспоставени процеси. Сега секој рутински процес е всушност товар. Треба да дејствуваме радикално. Дури би рекол дека ние на Балканот во вакви околности имаме предност пред Западните земји затоа што сме навикнати да работиме во вакви околности. Навикнати сме на хаос. Но, проблемот е во тоа што ние честопати не сме свесни за тоа заради тие комплекси за кои зборував претходно,“ потенцира Чешко за новац.хр.