Конечни резултати: СДСМ 46, ВМРО-ДПМНЕ 44, ДУИ 15, АА-ААА 12, Левица 2 и ДПА 1 мандат

Државната изборна комисија денеска одржа јавна седница на која ги објави конечните официјални резултати од предвремените парламентарни избори кои беа одржани на 15 јули.

Коалиција „Можеме“ предоведна од СДСМ – 327.408 гласа, односно 35,89%, освоени мандати – 46

Коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ – 315.344 гласови или 34,57% – 44 мандати

ДУИ – 104.699 гласови или 11,48% – 15 мандати

Коалиција Алијанса/Алтернатива – 80.000 гласови или 8% со 12 мандати

Левица – 30.426 гласови или 4,1% – 2 мандати

ДПА – 13.930 гласови или 1.53% – 1 мандати

Постави одговор

Your email address will not be published.