ЗОШТО ИМАМЕ КОШМАРИ, КОЕ Е НИВНОТО ЗНАЧЕЊЕ И КАКО ДА ГИ СПРЕЧИМЕ!

Изворот на конфузија или анксиозност за повеќето кошмари може да послужи за многу корисна цел, според истражувачите.

Кошмарите се корисни за нашиот опстанок или на друг начин тие веројатно би биле отстранети од еволуцијата, вели Деирдре Барет, психолог на Универзитетот Харвард. Барет смета дека кошмарите делуваат на мозокот да се фокусира на вниманието  на прашањата што треба да ги решите во реалноста.

“Кошмарите веројатно еволуирале за да ни помогнат да не бидеме загрижени за потенцијалните опасности. Дури и посттрауматските кошмари, кои само повторно се трауматизираат, можеби биле корисни во времето на предците кога дивото животно што ги напаѓало или ривалското племе што ги нападнало, веројатно ќе се врати”. – објаснува Барет.

Но, ова еволутивно алармно ѕвонче можеби не е толку корисно во денешниот свет.

“Со современите опасности од пожари во куќата, несреќи, силувања и магионизирање, кои веројатно нема да се повторат наскоро за истите жртви, овој адаптивен механизам не секогаш ни служи добро. Меѓутоа, некои кошмари може да укажат на твоето внимание за нешто што би можеле да направите добро , ќе бидете посвесни за загриженоста.” – додава Барет.

Како да се спречи кошмар?

Луѓето можат да излезат со поинаков крај од кошмарот . Некои луѓе сакаат да се борат против напаѓачот, некои луѓе повеќе би сакале да бидат спасени од некој друг. Некои сакаат реалистичко решение, за други, метафоричната резолуција е повеќе задоволувачка.

Откако ќе дојдат до својот префериран крај, тие можат да го вежбаат ова додека се будат, а потоа и пред спиење, за да се потсетат дека сакаат да го имаат овој крај, ако кошмарот повторно се случи.

Меѓутоа, пред да се обидете да го смените кошмарот, Барет препорачува да се обидете да го дешифрирате своето вистинско значење. Понекогаш, анализата на лош сон може да му помогне на лицето да ја види својата поврзаност со неговите дневни грижи.

Некои култури и религии, како што се индијанското племе Лакота, се потпираат на соништа и кошмари за да ги посочат во вистинска насока кога треба да се донесе важна одлука.

Во 2005 година истражувачот Ензабет Мохкамсинг-ден Боер, спонзорирана од Холандија, ги снимила кошмарите на домородните суринамски и австралиски племиња. Таа открила дека нивните соништа често се поврзуваат со значајни настани кои сонувачите или ги  доживувале или ги очекуваат во нивните животи.

Кошмарите се нормален дел од спиењето, а нивната фреквенција варира од еден до друг. Иако може да изгледа дека има многубројни кошмари за краток временски период е лош знак, можеби луѓето што често ги доживуваат кошмарите, едноставно, имаат повеќе живи соништа во реалноста.

Луѓето треба да побараат помош за нивните кошмари ако го носат нивното расположение во текот на денот и ги прават многу вознемирени, или ако ги плашат да заспијат. Сепак, некои луѓе имаат чести кошмари но не ги сметаат за интересни и не им обрнуваат посебно внимание.