ДАЛИ МАЖИТЕ СЕ ПОГОЛЕМ ФАКТОР НА СТРЕС ЗА СОПРУГИТЕ ОТКОЛКУ ДЕЦАТА?!

Дали мажите имаат огромен обем на работа што се состои од нивната работа, родителство и брак.

И дали жените под стрес имаат поголема веројатност да страдаат од главоболки, замор и лутина. Покрај тоа, родителството може да биде навистина стресно исто така. Мажите изненадувачки придонесуваат за стресот на жените отколку што прават децата, според една студија.

46% од испитаниците рекле дека нивните деца создаваат помалку стрес од нивните мажи  и тоа не е поврзано со злоупотреба или мамење.

Наодите на студијата сугерираат дека 75% од жените се одговорни за родителството и за грижата  во домаќинството. Не е тешко да се разбере зошто повеќе од вината може да му припадне на сопругот, наспроти детето, кога случајот е таков.

Жените кои работеле надвор од својот дом, покрај тоа што се справиле со поголем удел во родителството и одржувањето домаќинство, се чувствувале пораспространети и објасниле  дека имаат повисоки нивоа на стрес.

Интересна работа е што многу од причините што жените го дале за пример како  чувство на стрес е начинот на кој нивните мажи им личат на децата повеќе отколку на возрасните во многу погледи.

Друга причина за стрес, наведените жени го истакнале чувството како да немаат доволно време да направат се што треба да се направи во текот на денот, делумно заради недостаток на поддршка од своите мажи.

Стресот може да биде предизвикан и од вина.

 Кога одговорноста и за децата, и за домаќинството и за грижата за нејзиниот сопруг одеднаш лежи во нозете на жената, таа може да развие чувство на вина кога нешто тргне наопаку.

„Се чувствувам како да разбрав многу за родителството самостојно без придонесот на мојот сопруг. Ова ме изнервира затоа што кога нешто тргне наопаку, се е моја вина “, објаснува една жена од испитаниците.

Па што може да се стори во врска со ова?

Најлесен и најочигледен одговор овде е дека сопругот може да и помогне на својата сопруга вложувајќи повеќе напори да се грижи и за домаќинството. Одговорностите за домашна работа треба да бидат поделени еднакво доколку парот има успешен брак.

Сопружниците треба да ги ценат меѓусебните напори затоа што секоја завршена работа е вредна, дури и ако не генерира пари. Кога задолженијата се поделени на половина, тие ќе завршат побргу за да може да се помине преостанатото време еден со друг.