Внимателно погледнете ја вашата уста! Нов симптом на коронавирусот

Студијата објавена во медицинскиот журнал AMАМА Дерматологија открила дека меѓу 21 пациент во Шпанија за кои е потврдено дека имаат ковид-19 и осип на кожата, шест или 29 проценти имале енатема, мукозни мембрани и лезии во усната шуплина.

Истражувачите од „Hospital Universitario Ramon y Cajal“ од Мадрид, покажаа дека просечното време помеѓу појавата на симптомите ковид-19 и развојот на енатемата е околу 12 дена, пишува „Си-ен-ен“. Откриено е дека едниот пациент развил емантема 24 дена по почетокот на симптомите, двајца пациенти развиле енантема 19 дена подоцна, еден развил енантема 12 дена подоцна, еден развил енантема два дена подоцна и друг развил енантема два дена пред тоа.

Овој труд ги опишува прелиминарните набудувања и е ограничен со малиот број на случаи и отсуство на контролна група“, напишаа истражувачите, додавајќи дека нивните наоди продолжуваат да укажуваат на тоа дека енатемата е можен симптом на ковид-19, а не на реакција на лекови.

И покрај зголемените извештаи за осип на кожата кај пациенти со ковид-19, да се направи етиолошка дијагноза е главен предизвик. Сепак, присуството на ентантеми е силен поим за вирусна етиологија, а не одговор на лекот, велат истражувачите.