Saturday, December 2, 2023
домаЖИВОТВашите желби ќе се исполнат: Овие три датуми во јули се многу...

Вашите желби ќе се исполнат: Овие три датуми во јули се многу посебни

Нашите предци ги сакале прославите и обичаите кои ги правеле како би се сочувале од несреќа и болести, барајќи ја на тој начин милоста на боговите.

Пролетта и летото секогаш биле резервирани за разни ритуали, а посебно волшебни биле јули и август кога го славеле собирањето на макотрпната работа.

Ова се датумите кои во јули ќе бидат посебно волшебни и значајни:

12 јули– Не’ очекува Петровден, за кој се врзани интересни ритуали. Би требало рано да станете и уживате во зрaците на сонцето кое излегува. Познат е обичајот на берење цвеќиња, од кои се прават венчиња. Додека го плетете венецот, замислувате желба, а истиот треба да го чувате во куќата, додека желбата не ви се оствари. Емотивно неисполнетите лица треба да наберат цвеќе, да го стават на перница и така да преспијат.

20 јули– Во словенската митологија ова важи за Перунов ден, па можете да му обратите за сила и да го замолите за три желби. Се верува дека кој на тој ден поседи под даб, ќе добие сила и добро здравје за време на годината.

29 јули– Се советува да се набере жито, да се врзе во сноп со црвена лента, а потоа да се стави во некој агол на куќата. Ова наводно ќе го заштити вашиот дом од лоша енергија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

последно додадени

последно коментирани