ВАН ГОГ – УМЕТНОСТА Е ДА ГИ УТЕШИ ОНИЕ ШТО СЕ СКРШЕНИ ОД ЖИВОТОТ

Добро познатиот Ван Гог бил холандски пост-импресионистички сликар кој е меѓу најпознатите и влијателни личности во историјата на западната уметност. За нешто повеќе од една деценија, тој создал околу 2.100 уметнички дела, вклучително и околу 860 нафтени слики, од кои повеќето датираат во последните две години од неговиот живот. Тие вклучуваат пејзажи, сè уште живописни, портрети и автопортрети, и се карактеризираат со смели бои и драматична, импулсивна и експресивна четка што придонеле за темелите на модерната уметност. Тој не бил комерцијално успешен, а неговото самоубиство на 37 години дошло  по долги години  ментално заболување и преголема сиромаштија.

Покрај неговиот преголем уметнички талент, тој бил страшно интелегентен човек но и искусен од кого можело многу да се научи. Погледнете само дел од неговите мудри мисли:

 • Добро е да се сакаат многу работи, зашто лежи вистинската сила во оној кој сака многу работи, и може да постигне многу, а тоа што е направено во љубов е добро направено.
 • Сонувам за сликање и го сликам својот сон.
 • Бидете јасно свесни за ѕвездите и бесконечноста на високо ниво. На крајот на краиштата, животот изгледа скоро волшебен .
 • … И тогаш, јас имам природа и уметност и поезија, и ако тоа не е доволно, што е доволно?
 • Нема ништо поискрено и по уметничко од тоа да ги сакаш луѓето.
 • Голем пожар гори во мене, но никој не престанува да се загрева во него, а минувачите само гледаат наздрав чад.
 • Не знам ништо со сигурност, но гледањето на ѕвездите ме тера да сонувам.
 • Нормалноста е поплочен пат: Удобно е да се оди, но на него не растат цвеќиња.
 • Ако слушнете глас внатре, велите дека не можете да сликате, тогаш во секој случај сликајте и тој глас ќе биде замолчен.
 • Јас ги вложувам моето срце и душа во мојата работа и го изгубив умот во процесот.
 • Честопати мислам дека ноќта е пожива и побогато обоена од денот.
 • Она што сум во очите на повеќето луѓе – неетичност, ексцентрик или непријатна личност – некој кој нема позиција во општеството и нема никогаш да има; на кратко, најниското од ниското. Добро, тогаш – дури и ако тоа беше апсолутно точно, тогаш треба еден ден да сакам со моето дело да покажам што има таков ексцентрик, таков никој, во неговото срце. Тоа е мојата амбиција, базирана  помалку на огорченост отколку на љубов и покрај сè, заснована повеќе на чувство на спокојство отколку на страст. Иако често сум во длабочината на мизеријата, во мене сè уште има смиреност, чиста хармонија и музика. Гледам слики или цртежи во најсиромашните колиби, во најчистите агли. И мојот ум е насочен кон овие работи со неодолив моментум .
 • Блиските пријатели се навистина богатство на животот. Понекогаш тие нè познаваат подобро отколку што самите ние се знаеме. Со нежна искреност, тие се таму за да нè водат и поддржат, да ги споделат нашите смеа и солзите. Нивното присуство нè потсетува дека никогаш не сме навистина сами .
 • Тагата ќе трае вечно.
 • Што би бил животот ако немавме храброст да пробаме нешто?
 • Рибарите знаат дека морето е опасно и невремето е страшно, но тие никогаш не ги нашле овие опасности како доволна причина да останат на брегот.
 • Барам, се стремам, со сето срце сум во тоа.
 • Ако нешто вреди подоцна, вреди нешто и сега. Зашто пченицата е пченица, дури и ако луѓето мислат дека е трева на почетокот .
 • Ако навистина ја сакате природата, ќе најдете убавина насекаде.
 • Се трудам повеќе да бидам јас, грижајќи се релативно малку без оглед дали луѓето одобруваат или не одобруваат.
 • Уметноста е да ги утеши оние што се скршени од животот.
 • Големите работи не се прават со импулс, туку со низа мали нешта што се собраа.
 • Сакам да ги допрам луѓето со мојата уметност. Сакам тие да речат „се чувствуваме длабоко, се чувствуваме нежно“.
 • Јас секогаш правам што сè уште не можам да го сторам, за да научам како да го сторам тоа.
 • Во моментов апсолутно сакам да сликам ѕвездено небо. Често ми се чини дека ноќта е сè уште побогато обоена од денот; има нијанси на најинтензивни темјанушки, блуз и зелена боја. Ако само обрнете внимание на тоа, ќе видите дека одредени sвезди се жолти, други розови или зелени, сини и блескаво-заборавени. И без моето воспитување на оваа тема, очигледно е дека ставањето малку бели точки на сино-црното не е доволно за да се наслика ѕвездено небо .
 • И големото нешто не е случајно; тоа мора да се посака.
 • И покрај тоа што честопати сум во неред, во мене сè уште има мирна, чиста хармонија и музика. Во најсиромашната мала куќа, во најлудното катче, гледам слики или цртежи. И мојот ум се врти во таа насока како со неодолив нагон.
 • Срцето на човекот е  како морето, има бури, има плима и во длабочините има и свои бисери.
 • Истражувам,  следам, моето срце е во тоа.