Брусница – вкусно овошје кое делува како антибиотик

Брусницата има потекло од Северна Америка каде Индијанците ја пронашле во XVII век и ја користеле како лек за многу болести. Нешто подоцна е донесена и во Европа каде се откриени сите нејзини лековити својства.

Во Велика Британија, Франција и Германија исклучително е ценета како антибиотик.Оваа зелена ниска грмушка дава плод кој е лек за речиси сите болести.Експертите тврдат дека со редовна употреба на сокот од брусница може да се намали ризикот за срцеви заболувања и заболувања на крвните садови.

Ова овошје созрева два пати во годината, еднаш во јули и еднаш во септември, а во меѓувреме листовите добиваат црвенкаста боја кога е најдобро да се соберат за да се прават чаеви. Посебно се препорачуваат на оние кои се долго време изложени на стрес.

Покрај тоа сокот од брусница успешно ги лечи уринарните инфекции. Сокот е добар и за спречување на појава на чир на желудник, го лечи црниот дроб, и делува против кожните болести.