Разочарувачки извештај на ДКСК за 2023: Непостапување на Републичкиот судски совет – Штитела ли екс советничка на Заев корумпирани членови на Судскиот совет ?

На денешната седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски истакна дека структурата на извештајот за работата на ДКСК за 2023 година е солидно направен и ги опфаќа сите надлежности на комисијата но апелираше дека не постапувањето на Републичкиот судски совет е тотално разочарување и како колективен орган и како персонални решенија, а споменатата Чачорова Илиевска би требало да си поднесе оставка а тоа да биде еден чекор кон можната и потребна реформа.

На денешната седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски истакна дека структурата на извештајот за работата на ДКСК за 2023 година е солидно направен и ги опфаќа сите надлежности на комисијата но апелираше дека не постапувањето на Републичкиот судски совет е тотално разочарување и како колективен орган и како персонални решенија, а споменатата Чачорова Илиевска би требало да си поднесе оставка а тоа да биде еден чекор кон можната и потребна реформа.

Во извештајот, актуелен е овие денови делот каде што антикорупциската комисија се осврнува на политичките критериуми на реформата на јавната администрација, на правосудниот систем и на борбата против корупцијата. Во делот на правосудниот систем пишува дека не е постигнат напредок во правосудството судскиот совет треба да се заложи на заштита на интегритетот и независноста на судиите“ кажа Милошоски и додаде:

„По однос на извештајот на ДКСК за 2023 година ценам дека има сериозни заклучоци кои што можат да послужат на многу институции како упатство за постапување, за подобар резултат во борбата против корупцијата, но во однос на не постапувањето на републичкиот судски совет тоа е тотално разочарување и како колективен орган туку и како персонални решенија споменатата Чачорова Илиевска би требало да си поднесе оставка а тоа да биде еден чекор кон можната и потребна реформа која што собранието и сите институции треба да ја направат, бидејќи со ваков состав на републичкиот судски совет не верувам дека може да се постигне со истите луѓе да се постигнат различни резултати“ нагласи Милошоски.

Милошоски апелираше дека неопходна е реформа во Републичкиот судски совет а Татјана Чачорова Илиевска да си поднесе оставка бидејќи не ги почитува законските одредби.

Да апелирам ние како пратеници да го употребиме ова како аргумент за да се засили притисокот за нужната реформа во Републичкиот судскиот совет, без целосна темелна реформа во судскиот совет на Македонија ние можеме секои три месеци да разгледуваме извештаи на ДКСК и нема да го постигнеме посакуваниот ефект доколку овие персонални решенија за кои што сметаме дека треба да има индивидуална одговорност, ако советничката на Зоран Заев за правни работи Чачорова Илиевска и во следниот период дава вакви соопштенија дека нема случај таму каде што има случај и не одговара со аргументи таа само ќе ги дерогира напорите и на собранието и на ДКСК и Обвинителството за постапување по одредени предмети каде што имаме судски документирани одлуки дека се прекршени битни закони од страна на судиите“ нагласи Милошоски.

Милошоски побара оставка од Чочорова Илиевска и кажа дека не се работи за експерт туку се работи за партиски профилирана личност која што за жал освен партиската определба нема доволен правен капацитет за да може да се носи со обврските како член во Републичкиот судски совет.

Татјана Чачорова Илиевска би требало да си поднесе оставка од местото член на Републичкиот судски совет бидејќи нејзе и се поблиски и подраги судиите и колегите во академијата за судии и јавни обвинители отколку што и се битни законските одредби. Личностите кои што сметам дека не треба да членуваат во вакви високи институции се аргумент зошто е неопходна реформа на Републичкиот судски совет е тоа што Татјана Чачорова Илиевска која што работела како адвокат и била правен советник за правни работи на поранешниот премиер Зоран Заев не ги чита ниту начелните правни мислења на Врховниот суд што е нејзина задача. Нејзината биографија доволно кажува зошто таа постапува на ваков начин се работи за член на судски совет кој што од 2017 до 2020 е посебен советник за правда во канцеларијата на поранешниот премиер Заев, претходно била владин претставник во одборот на Телеком Управен одбор кој што има многу високи паушали, била и претседател на правната комисија на СДСМ во време кога Заев беше претседател на партијата“ истакна Милошоски.

Comments are closed.