Конфликтот во СДСМ ескалираше: Караници и невреди на сите страни

Конфликтите во СДСМ достигнаа ново ниво по објавата на поранешниот градоначалник на Скопје, Петре Шилегов, кој сподели фотографија на која се гледа дека поранешниот генерален секретар на партијата, Миле Зечевиќ „Вардарски“ го отстранил од група на една од апликациите за комуникација. Оваа најнова конфронтација е само уште еден знак за длабоките поделби и кавги во партијата.

После последните избори во СДСМ, кавгите помеѓу функционерите се заострија. Стефан Богоев, еден од истакнатите членови на партијата, неодамна истакна дека СДСМ мора итно да се обедини или ризикува распад, бидејќи обединувањето треба да биде со давање шанса на способни и лојални луѓе на сите нивоа, без разлика дали некој ги смета за „мои луѓе“ или не.

Забрзано движење во пропаст

Внатрешните кавги во СДСМ не се ограничени само на поранешни и сегашни функционери. Членството на партијата е длабоко поделено по многу прашања, со чести расправии и недоразбирања кои дополнително ја дестабилизираат организацијата.

Аналитичарите и политичките коментатори предупредуваат дека ваквите состојби можат да имаат фатални последици за СДСМ. Ако партијата не успее да ги надмине своите внатрешни проблеми и да го обедини членството, ризикува да го изгуби својот политички капитал и да стане ирелевантна на македонската политичка сцена.

Со општи кавги и конфронтации на сите страни, СДСМ се наоѓа во крајни критична состојба. Останува да се види дали партијата ќе успее да ги надмине своите проблеми, што е сѐ помалку можно или ќе продолжи да тоне кон пропаст.

Comments are closed.