Скандал по скандал во културата – зошто власта молчела за очигледните криминали?

Владата и министерството за култура знаеле дека со години се злоупотребуваат народни пари преку Агенцијата за филм, но зошто не мрднале со мал прст за тоа и да го санкционираат или спречат е сериозна дилема. Истражувањето на ТВ Алфа открива непотизам и клиентелизам, корупција, непочитување на законите, оштетување на државниот буџет, како и серија други нерегуларности во оваа агенција, утвредени при инспекциите од Министерството за култура. Преку законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, ги добивме извештаите за работењето на Агенцијата за филм, во изминатите 5 години. Период во кој со неа директорувале Горјан Тозија, Бојан Лазаревски и сегашниот, Владимир Ангелов.

Владата не ги усвојуваше извештаите за работа на АФ, ниту согласно негативните мислења на Министерството за култура преземаше конкретни дејствија за директорот и управниот одбор. Извештаите Владата ги разгледуваше како материјал за информирање, што е спротивно на Законот за филмска дејност. – Пишува во надзорен извештај на Министерство за култура за работата на Агенција за Филм.

Според извештајот, најголем дел од прекрошиците се случиле додека со Агенцијата за филм шефувал Бојан Лазаревски. Пред да стане директор, тој претходно беше член на управниот одбор на оваа институција. Народните пари доделени на оваа агенција за продуцирање домашни филмови се раздавале, а ретко кога имало нови филмови и детални извештаи за потрошеното. Според законите, ако продукциската куќа не доставува извештаи или воопшто не сними филм, парите треба да ги врати во државниот буџет. А за тоа, дали праќа извештаи, дали тие извештаи потврдуваат дека државните пари се соодветно употребени или пак, дали се вратени парите, контролата ја врши токму Агенцијата за филм. Законска надлежност која според Министерството за култура, не ја извршувала доследно.

Констатирано е и дека некои проекти се исплатени и до 90 отсто од сумата уште на почетокот на снимањето, а истите не се ни прикажани. АФ не води ажурна евиденција за реализација на филмските проекти и нетранспарентно и без почитување на законските обврски врши исплата на продуцентските куќи. Агенцијата, исто така, не ја следи важноста на банкарските гаранции. – Стои во извештајот.

Во меѓувреме, дел од засегнатите, кои трошеле народни пари, а притоа, според министерството за култура, дел ги добиле на крајно сомнителен начин и со години не доставувале извештаи како ги трошат, почнаа да креваат прашина во јавноста, веројатно во обид да ја дефокусираат. Меѓу нив, се најдоа имињата на првите луѓе на Друштвото на филмски работници на Македонија, како и фестивалот „Браќа Манаки“.

Извор: ТВ Алфа

Comments are closed.