Тага, солзи и цвеќиња за помен: Србија одбележува една година од масакрот во „Владислав Рибникар“ (ВИДЕО)

Србија одбележува една година од масакрот кој го изврши Коста Кецмановиќ. Секој може да дојде денеска пред основното училиште „Владислав Рибникар“ и во паркот Ташмајдан.

Форумот што денеска се одржува во Ташмајдан кај споменикот на Десанка Максимовиќ е всушност форма на социјален дијалог, дебата, каде членовите на мултидисциплинарниот тим ќе бидат присутни да разговараат со граѓаните кои доаѓаат, за прашањата кои се однесуваат на причините и последиците од масовните убиства од минатиот мај, вели таа за Танјуг, виш научен соработник на Институтот за педагошки истражувања и член на Работната група за изградба на Меморијалниот центар во основното училиште „Владислав Рибникар“ Славица Шевкушиќ.

Таа ги покани заинтересираните да дојдат и да разговараат за причините и последиците од масовните убиства што се случија пред една година во Белград, Дубона и Мали Орашје.

Таа изјави дека на местото каде што се одржува Форумот е поставен панел со прашања за кои се бара граѓаните да размислуваат, да ги кажат своите ставови и емоции.

Поставено е поштенско сандаче каде што ќе можат да ги ставаат своите пишани пораки, а на клупите околу споменикот на Десанка Максимовиќ има и QR кодови каде граѓаните ќе можат дигитално да го кажат своето мислење. Материјалот што ќе се собира денеска од девет до 19 часот, колку што се очекува да трае Форумот, ќе биде почетен материјал за Меморијалниот центар кога ќе се осмисли – посочи таа.

Зборувајќи за тоа дали сите што треба да бидат застапени во работната група, со оглед на тоа што имало забелешки и несогласувања околу неа, таа рече дека внатрешното јадро на мултидисциплинарниот тим го сочинуваат експерти од различни профили, психолози, педагози, историчари, архитекти, дизајнери, виктимолозите, дефектолозите, односно профилите на експертите за кои се проценува дека се соодветни за сериозна и сложена активност како што е проектирање и формирање на меморијален центар.

– Мултидисциплинарниот тим е дел од работната група. Така, ние тројцата, Сања Ќопиќ од Виктимолошкото друштво на Србија, Огњен Божовиќ, адвокат и јас, сме претставници на мултидисциплинарниот тим во работната група. Работната група ја сочинуваат претставници на трите надлежни министерства и тоа Министерството за образование, Министерството за култура и Министерството за јавни инвестиции, потоа претставник од градот, општина Врачар, двајца родители, две мајки на убиените деца. , Александра Иванковиќ, претставник на Victim Support Europe и ние заедно сега како мултидисциплинарен тим и како работна група соработуваме како еден тим – истакна таа.

Таа додаде дека иницијатори на целата организација биле родителите, поточно семејствата на убиените деца и чуварите во ОУ „Владислав Рибникар“ и оцени дека тие всушност вложиле натчовечки напор во нивната трагедија.

– Тие што изгубија се, се обидуваат да го алармираат општеството и да променат нешто во ова општество за да не се повтори тоа. Тие беа иницијатори на многу од овие акции во смисла што многу нивни потреби беа вткаени во сработеното – рече таа. Таа нагласи дека во ситуации на вакви тешки трагедии првенствено се слушаат потребите на родителите и семејствата на настраданите.

Коста Кечмановиќ убил вкупно осум ученици на возраст од 11 до 14 години и еден училишен чувар на лице место. Во ходникот убил чувар, две дежурни ученички и седумгодишно девојче кое излегло од тоалетот. Во своето одделение, тој прво ја застрелал наставничката по историја, при што тешко ја ранил. Потоа убил петмина свои врсници, а ранил уште шестмина. Едно од повредените девојки почина по 12 дена борба за живот.