8 совети благодарение на кои вашето дете ќе заспива побрзо

Понекогаш децата не заспиваат брзо и тоа може да биде голем проблем. Можат да поминат часови додека заспијат, но овие совети сигурно ќе ви помогнат да го забрзате процесот.

 1. Оброк со туна
  Туната е полна со серотонин и мелатонин кои ни помагаат да спиеме подобро, па можат да му помогнат и на вашето дете. Храна како пилешко, сирење, јајца, ореви и млеко е исто така богата со серотонин.
 2. Звукот на правосмукалката
  Последното нешто што сакате да го правите кога вашите деца спијат е чистење со правосмукалката, но верувајте дека звукот е всушност добра бучава која му помага на немирниот сон. Звукот на правосмукалката создава пријатна атмосфера и може да ги смири загрижените мисли.
 3. Млеко пред спиење
  Чаша млеко пред спиење е долга традиција, но дадете му млеко на вашето дете еден час пред спиење.
 4. Вежбање
  Вежбањето е еден од најефикасните начини за намалување на адреналинот што резултира во подлабок сон. Оставете ги вашите деца да скокаат или што и да сакаат да прават пред спиење.
 5. Користете лаванда
  Кога детската соба ќе има мирист на чиста и студена атмосфера, тие ќе заспијат полесно. Затоа, нанесете етерично масло од лаванда на постелнините и пижамите.
 6. Забрането е технологија пред спиење
  Светлината од телефоните и таблетите му влијае на сонот, па затоа еден час пред спиење исклучете ги сите уреди.
 7. Зборувајте за нешто интересно
  Наместо да имате важни разговори пред спиење, зборувајте за нешто интересно и смешно.
 8. Не зборувајте за проблемите на училиште
  Иако е важно да разговарате со вашите деца за какви било проблеми да имаат, не правете го тоа пред спиење.