КАКО ЛУЃЕТО СО ЛОШ ВИД ГО ГЛЕДААТ СВЕТОТ ОТКАКО ЌЕ ГИ ТРГНАТ ОЧИЛАТА

Дали некогаш сте се запрашале како луѓето со специфичен диоптер на очите го гледаат светот? Филип Барлоу, уметник со седиште во Кејп Таун, создаде серија слики што живописно ја прикажуваат борбата на оние кои имаат миопија или блискост, најчестиот проблем на окото.

На прв поглед, сликите на Барлоу изгледаат како фотографии кои не се во фокус. Но, овие хипереалистички  уметнички дела совршено го прикажуваат замаглениот ефект што го гледаат приближно луѓето кога ќе ги тргнат очилата и им дозволуваат на оние со нормален вид да разберат  како да живеат со оваа состојба.

Погледнете ги овие фотографии кои изгледаат како да се уметнички слики со масло на платно, но всушност се реални.