Wednesday, May 25, 2022
рекламно место 1spot_img
домаЖИВОТ7 докажани здравствени придобивки од темното чоколадо

7 докажани здравствени придобивки од темното чоколадо

Темното чоколадо е преполно со хранливи материи кои можат позитивно да влијаат на вашето здравје. Направено од семето на дрвото какао, тој е еден од најдобрите извори на антиоксиданси што можете да ги најдете. Истражувањата покажуваат дека темното чоколадо може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Еве 7 здравствени придобивки од темно чоколадо или какао кои се поддржани од науката.

1. Многу e хранливo

Ако купувате квалитетно темно чоколадо со висока содржина на какао, тогаш тоа е доста хранливо. Содржи пристојно количество растворливи влакна и е преполно со минерали. Едно парче темно чоколадо од 100 грама со 70-85% какао содржи 11 грама влакна, 67% од дневните потреби за железо, 58% од дневните потреби за магнезиум 89% од дневните потреби за бакар 98% од дневните потреби за манган Покрај тоа, има многу калиум, фосфор, цинк и селен.Темното чоколадо исто така содржи стимуланси како кофеин и теобромин, но веројатно нема да ве држи будни ноќе, бидејќи количината на кофеин е многу мала во споредба со кафето.

2. Моќен извор на антиоксиданси

Темната чоколада е полна со органски соединенија кои се биолошки активни и функционираат како антиоксиданти. Тие вклучуваат полифеноли, флаваноли и катехини, меѓу другите. Една студија покажа дека какаото и темното чоколадо имаат повеќе антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли од кое било друго тестирано овошје, кое вклучува боровинки и бобинки од акаи

3. Може да го подобри протокот на крв и да го намали крвниот притисок

Флаванолите во темното чоколадо може да го стимулираат ендотелот, обвивката на артериите, да произведува азотен оксид (NO). Една од функциите на азониот оксид е да испраќа сигнали до артериите за опуштање, што ја намалува отпорноста на протокот на крв и затоа го намалува крвниот притисок.

4. Го подига ХДЛ и го штити ЛДЛ од оксидација

Конзумирањето темно чоколадо може да подобри неколку важни фактори на ризик за срцеви заболувања. Во контролирана студија, беше откриено дека какаото во прав значително го намалува оксидираниот ЛДЛ (лош) холестерол кај мажите. Исто така, го зголемува ХДЛ и го намали вкупниот ЛДЛ за оние со висок холестерол. Оксидираниот ЛДЛ значи дека ЛДЛ холестеролот реагирал со слободните радикали. Ова ја прави самата ЛДЛ честичка реактивна и способна да ги оштети другите ткива, како што е слузницата на артериите во вашето срце. Совршено е логично дека какаото го намалува оксидираниот ЛДЛ. Содржи изобилство на моќни антиоксиданси кои влегуваат во крвотокот и ги штитат липопротеините од оксидативно оштетување. Флаванолите во темното чоколадо, исто така, можат да ја намалат отпорноста на инсулин, што е уште еден чест фактор на ризик за болести како срцеви заболувања и дијабетес. Сепак, темното чоколадо содржи и шеќер, кој може да има спротивен ефект.

5. Може да го намали ризикот од срцеви заболувања

Се чини дека соединенијата во темното чоколадо се високо заштитни од оксидацијата на LЛДЛ. На долг рок, ова би требало да предизвика многу помалку таложење на холестерол во артериите, што резултира со помал ризик од срцеви заболувања. Всушност, неколку долгорочни набљудувачки студии покажуваат прилично драстично подобрување. Во студија на 470 постари мажи, беше откриено дека какаото го намалува ризикот од смрт од срцеви заболувања за 50% во текот на 15 години. Уште една студија покажа дека јадењето темно чоколадо повеќе од пет пати неделно го намалува ризикот од срцеви заболувања за 57%. Клиничкото испитување од 2017 година покажа дека субјектите кои консумирале бадеми со или без темно чоколадо покажале подобрени нивоа на ЛДЛ холестерол. Се разбира, овие четири студии се набљудувачки, па не е јасно дали токму чоколадото го намалува ризикот. Сепак, бидејќи биолошкиот процес е познат (понизок крвен притисок и оксидиран ЛДЛ), веројатно е дека редовното јадење темно чоколадо може да го намали ризикот од срцеви заболувања.

6. Може да ја заштити вашата кожа од сонцето

Биоактивните соединенија во темното чоколадо може да бидат одлични и за вашата кожа. Флаванолите можат да заштитат од оштетување од сонцето, да го подобрат протокот на крв во кожата и да ја зголемат густината и хидратацијата на кожата. Минималната еритемална доза (МЕД) е минималната количина на УВБ зраци потребна за да предизвика црвенило на кожата 24 часа по изложувањето. Ако планирате одмор на плажа, размислете да уживате во дополнително темно чоколадо во претходните недели и месеци. Но, консултирајте се со вашиот лекар или дерматолог пред да се откажете од вашата нормална рутина за нега на кожата во корист на повеќе темно чоколадо.

7. Може да ја подобри функцијата на мозокот

Добрите вести сè уште не се завршени. Темното чоколадо може да ја подобри и функцијата на вашиот мозок. Една студија на здрави доброволци покажа дека јадењето какао со висока содржина на флаванол во текот на 5 дена го подобрува протокот на крв во мозокот. Какаото може значително да ја подобри когнитивната функција кај постарите возрасни лица со благо когнитивно оштетување. Може да ја подобри вербалната флуентност и неколку фактори на ризик за болеста, исто така. Дополнително, какаото содржи стимулативни супстанции како кофеин и теобромин, што може да биде клучна причина зошто може да ја подобри функцијата на мозокот на краток рок.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

последно додадени

последно коментирани