Sunday, November 28, 2021
рекламно место 1spot_img
домаВЕСТИЕве како се градени модуларните болници

Еве како се градени модуларните болници

Пратеникот Антонио Милошоски на својот фејсбук профил објави документ за тоа што се барало во спецификациите за изградба на модуларните болници:

Милошоски нагласува дека „се бара монтажните болници – контејнери да бидат составени од ѕидни (PUR) панели кои се најслабо огноотпорни.

Никаде не се бара да се достави атест од произведувач на било кој материјал што е вграден во модуларните.

Нема никаде дека обврзувачко е во самите објекти да има и планови за евакуација. Покрај тоа што не се бара елаборат (проект) за против-пожарна заштита, исто така не се бара да бидат запазени минималните барања за ПП заштита за вакви болници.

Овие објекти спрема правилникот за заштита пожари и експлозии спаѓаат во група на објекти од категорија “Г” и за нив важи дека истите објекти мора да имаат огноотпорност од минимум 2 часа. Во реалноста, болницата во Тетово изгоре за 2 минути“.

„Оттука, прашува Милошоски, зошто во набавката се барале леснозапаливи PUR панели? Зошто не се барало атест за квалитет, зошто немало противпожарна заштита, и зошто она што требало во најлош случај да издржи 2 часа, изгоре за 2 минути“?

„Сето ова ја надминува моралната одговорност. Потребна е објективна истрага, ослободена од Заев, Филипче и Хасани. Затоа оставки“, завршува Милошоски.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

последно додадени

последно коментирани