Thursday, September 28, 2023
рекламно место 1spot_img
домаЖИВОТРодителите треба да внимаваат: Пред децата најважна е самоконтролата

Родителите треба да внимаваат: Пред децата најважна е самоконтролата

Сигурно сте се нашле во ситуација кога инстинктивно сте морале да се поставите заштитинички затоа што вашето дете било во опасност во одреден момент. Сосема разбирливо е да се реагира на овој начин, но запомнете како е за оние малите кои набљудуваат излив на гнев кај возрасните кога губат контрола заради тој инстинкт. Секогаш имајте го предвид тоа, па ќе ви биде сосема јасно дека е важно да реагирате на поинаков начин.

Вакви ситуации често им се случуваат на децата, затоа е важно да бидете подготвени и да размислувате за сè навреме.

Погледнете од детска перспектива

Знаеме дека малите деца не се познати по самоконтрола. Дете често може да почувствува нешто што ќе го присили кон агресивно однесување, но ниту тој ниту ние не разбираме зошто. Затоа е важно возрасните да бидат околу. И покрај тоа што е сосема нормално да реагирате импулсивно кога ќе се појави ваква ситуација, поважно е да му покажете на вашето дете дека ова не е прифатливо однесување. Мора да имаме на ум дека нашите деца, како и другите луѓе, секогаш гледаат. Тие навистина посветуваат посебно внимание на тоа како реагираме, особено во стресни ситуации. Кога тригодишник кој удира пријател пред себе гледа возрасен како „лудува“ , тој нема да научи што е правилно. Останете смирени.

Ако другиот родител не реагира, можете и вие. Прашајте го вашето дете дали тој или таа е добро, бидејќи за него е сигурно тешко во тој момент. Смирено обратете се и на другото дете и речете дека се чини дека го повредиле вашето дете. На овој начин, ќе ги охрабрите и воспитувачот и другиот родител да направат нешто. Вашата мирна реакција ќе им покаже на децата дека сè ќе биде под контрола.

Ако има и следен пат…

Иако реагиравте смирено, важно е да бидете подготвени за слично нешто да не се случи повторно. Ако се случи повторно, тогаш има малку посериозен проблем. Секое дете во градинка треба да се чувствува безбедно, а лошото однесување на возрасните нема да го обезбеди тоа. Разговарајте со наставникот и кажете што ве загрижува. Прашајте ги какви се нивните чекори за решавање на проблемот. Важно е тие да разговараат и со родителите на детето и да посочат дека овој проблем мора да се реши. Се разбира, повеќето родители ќе се најдат во оваа ситуација еден ден и ќе имаат потреба физички и емотивно да го заштитат своето дете. Затоа е важно да знаете како да реагирате и да ја решите ситуацијата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

последно додадени

последно коментирани