Friday, September 29, 2023
рекламно место 1spot_img
домаКУЛТУРАКАРЛ ЈУНГ – ПАТОТ ПРЕКУ ПОУЧНИ ПРИКАЗНИ, КАКО ДЕЛ ОД НЕГОВАТА КНИГА...

КАРЛ ЈУНГ – ПАТОТ ПРЕКУ ПОУЧНИ ПРИКАЗНИ, КАКО ДЕЛ ОД НЕГОВАТА КНИГА „СЕЌАВАЊА, СОНИШТА, РЕФЛЕКСИИ“

“Спомени, соништа, рефлексии” е делумно автобиографска книга од швајцарскиот психолог Карл Јунг и соработникот Анила Јафе. Првично е објавен на германски јазик во 1962 година, а англискиот превод се појавил во 1963 година.

Во 1956 година, Курт Волф, издавач и сопственик на Пантеон Книги, изрази желба да објави биографија за животот на Јунг. Д-р Јоланде Јакоби, соработник на Јунг, сугерираше дека Анила Јафе е биографот.

Отпрвин, Јунг не сакаше да соработува со Јафе, но, поради неговата поголема убеденост за важноста на работата, тој стана ангажиран во проектот и почна сам да пишува дел од текстот. Јунг ги напиша првите три поглавја (за неговото детство и раната зрелост). Во воведот на книгата Анила Јафе истакна:

 “Едно утро тој ме информираше дека сака директно да ги постави своите сеќавања за своето детство. Во тоа време тој веќе ми кажа многу добри моменти од неговите најрани спомени, но сѐ уште имало големи празнини во приказната. Оваа одлука беше толку пријатна како што беше неочекувана, зашто знаев колку е големо пишување за Јунг. Во неговата помлада возраст тој не преземаше ништо од тој вид, освен ако не почувствува дека тоа е “задача” наметната од него внатре. “

Некое време потоа е објавена и забелешка на Јунг:

“Мојата книга секогаш е прашање на судбина. Постои нешто непредвидливо во процесот на пишување, и не можам да си препишем на себе некој предодреден курс. Така, оваа “автобиографија” сега се движи сосема поинаку од она што јас го замислив на почетокот. Тоа стана неопходно за мене да ги запишам моите рани спомени. Ако занемарам да го сторам тоа за еден ден, веднаш следат непријатни физички симптоми. Веднаш штом почнам да работам тие исчезнуваат и мојата глава се чувствува совршено јасно.”

Јунг, исто така, придонесе за дел од поглавјето со наслов “Патувања” (делот за неговите патувања во Кенија и Уганда), и поглавјето под наслов “Доцни мисли”. Остатокот од текстот беше напишан од Јафе во соработка со Јунг.

Содржината и изгледот на книгата беше многу спорна. Семејството на Јунг, во интерес на одржување на приватниот живот на Јунг од очите на јавноста, наметнало други промени. Издавачот побарал текстот да биде скратен за да ја задржи цената на печатењето. Јафе беше обвинета за практикување на цензура кога почнала да ја практикува својата власт назначена од Јунг, за да ги преиспита некои од неговите мисли за христијанството, за која таа смета дека се премногу контроверзни.

На крајот, спорниот текст (вклучувајќи го и поглавјето насловено “Средби” со детали за некои од пријателствата и познанства на Јунг) беше интегрирано во други поглавја.

Книгата конечно беше објавена на англиски јазик од Пантеон Книги, поделба на Случаен дом, во 1963 година, две години по смртта на Јунг. Оттогаш таа останува во печатена форма.

Во 1932 година, Јунг имал можност да разговара со индијанскиот поглавар Очвајај Биано, познат и како поглаварот Планинско езеро. Овој разговор, кој бил многу поучен за Јунг, бил запишан во неговата книга „Сеќавања, соништа, рефлексии“ (Memories, Dreams, Reflections). Добро запомнете ги зборовите на поглаварот, бидејќи тие изобилуваат со мудрост што одамна сме ја заборавиле.

„Колку се сурови белците – нивните усни се тенки, нивните носови остри, лицата им се избраздени и изобличени од дупки. Нивните очи имаат загледан израз. Тие секогаш се во потрага кон нешто. Што бараат? Белците постојано сакаат нешто, тие постојано делуваат немирно и како да им е непријатно. Ние не знаеме што тие сакаат, ние не ги разбираме, ние мислиме дека се луди.“

На прашањето од Јунг зошто тој смета дека сите белци се луди, поглаварот му одговорил:

„Тие размислуваат со нивните глави.“

Јунг се изненадил. Нормално дека луѓето би размислувале со нивните глави, со што друго би можеле да го прават тоа? Трите зборови што поглаварот следно ги изговорил целосно му го промениле начинот на размислување…

„Ние размислуваме тука“, одговорил тој, покажувајќи кон срцето.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

последно додадени

последно коментирани