ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ХРАНАТА ВО ИТАЛИЈА

Италија е  прекрасна земја позната по богатото наследство, култура, уметност и да не ги заборавиме нејзините најискрени и негувани сорти на храна. Италијанската кујна стигна во сите континенти. Имаше многу промени, варијации и адаптации што се мешаа заедно кога станува збор за храната која е симбол на една земја, и секако културата игра важна улога во ова. Секоја земја додава своја креативност и боја на саканата италијанска кујна, и италијанската храна добива огромна база на вкусови повеќе од која било друга кујна. Од тестенини до пица, вино, желато, италијанската храна е едноставно најдобрата.

Погледнете ги овие интересни факти  за италијанската храна: 

  • Шпагетите и ќофтињата не се италијанско јадење

Познато е дека е едни од најпознатите јадења во светот, за жал, не се италијански јадења. Факт е дека повеќето јадења со тестенини не се полнети со месо. Италијанците јадат само специјални јадења како „ал Форно“ кои се преполнети со месо

  • Традиционалната италијанска пица секогаш има тенка кора

Постојат многу варијации на пица, но во Италија, секогаш пицата има тенка кора. Научете како да направите традиционална италијанска пица!

  • Италијанците имаат лесен Појадок

Се верува дека појадокот е најважниот оброк во денот во повеќето земји, но во Италија, дефинитивно  се различни. Тие пијат само млечно кафе, а  првото нешто наутро ѓто го консумираат е капучино или кафе лате. Причината за ова е што тие претпочитаат да го зачуваат апетитот за нивниот главен ручек.

  • Пиперони пицата не е со потекло од Италија

 Забавен факт е дека  пиперони , што значи ѕвонче пиперка на италијански јазик, потекнува од САД, а не од Италија.

  • Постојат повеќе од 600 различни облици на тестенини

Во светски рамки, произведени се над 600 сорти тестенини. Постојат разновидни форми на тестенини, како и различни големини на полнети равиоли, пени или цевки, шпагети, кадрави спирали, бројки и букви, школки и многу други за да се именуваат.

  • Тестенините се јадат еднаш дневно, секој ден

Многу италијанци јадат тестенини барем еднаш на ден. Некои се многу пребирливи, повеќето нема да го прескокнат оброкот со тестенини, бидејќи има многу начини на приготвување тестенини за да се јадат во главен оброк затоа, ќе сакате да јадете различен оброк и вид на тестенини секој ден од годината.

  • Во просек 51 килограм тестенини јаде еден италијанец во текот на една година
  • Тие често не користат лук

Лебот од лук може да биде многу тешко да се најде во Италија. Лебот обично се служи обичен, а многу ретко користат лук или путер. Кога ги зачинуваат своите јадења, користењето лук е на минимум.

  • Буон Апетито е нивна изрека пред оброк

Италијанците си велат едни на други „Буон Апетито“ пред да јадат и тоа задолжително.

  • Никој не треба да оди додека јаде

Тие сметаат дека шетањето додека јадат е големо непочитување. Ако некој поминал многу време во готвењето на оброкот, тогаш треба да бидете во можност да седите и да уживате во храната. Всушност, ретко би виделе дека некој италијанец е зависник од телефон додека јаде во друштво.

  • 3-те предмети што секогаш се наоѓаат на италијанска трпеза

Во италијанските домови, на нивната трпеза, секогаш има вино, леб и вода.

  • Постојат повеќе од 300 различни видови  грозје во Италија
  • Во Италија, главниот оброк е Ручек

Италијанскиот збор за ручек е „il pranzo“. Ручекот е нивното главно средство во денот.

  • На Италијанците им се допаѓа нивната пица која е едноставна

Автентичната италијанска пица е позната како пица Маргерита. Многу едноставна пица која се состои од тесто, сирење од моцарела, сос од домати и босилек.

  • Има национален ден за храна во Италија

Ден за храна во Италија е 13 февруари.

  • Во производството на вино, Италија се наоѓа на второ место во светот

Производството на вино во Италија го рангира второто место, заостанувајќи ја Франција, а се наоѓа и пред Соединетите Американски Држави и Шпанија.

  • Во 18 век, била измислена пицата

Неапол ја измислил пицата во текот на 18 век.

  • Иконско тенџере за кафе има само во Италија и се вика  Мока

Италијанците дома го прават своето кафе во познатото тенџере за кафе Мока измислено во 1933 година од Алфонсо Бјалети.

  • Модерен десерт во Италија е „Тирамису“

Тирамису се појави во 1970-тите и потекнува од регионот Венето во Венеција. Тоа е многу сладок десерт и е направен со слоеви на колачиња или бисквити од Савојарди со крем од марскапон. Името Тирамису значи „земи ме“.

  • Секој регион во Италија има свои омилени начини да јаде тестенини

Во Рим, класичните и омилени јадења со тестенини се Ала карбара и Кацио е Пепе.

Многу луѓе ширум светот се запознаени со италијанската кујна. Ако патувате во Италија за да уживате во нивната храна и кујна , тогаш зошто да не дофатите пица и да имате млечно кафе за појадок тоа ќе биде незаборавно искуство што ќе го паметите цел живот.