Sunday, December 10, 2023
домаЖИВОТОВОЈ ЧОВЕК ПАТУВА НИЗ СВЕТОТ И ПОПРАВА ГРАДБИ ВО РАСПАЃАЊЕ КОРИСТЕЈЌИ ЛЕГО...

ОВОЈ ЧОВЕК ПАТУВА НИЗ СВЕТОТ И ПОПРАВА ГРАДБИ ВО РАСПАЃАЊЕ КОРИСТЕЈЌИ ЛЕГО КОЦКИ

Ако сте еден од оние луѓе кои повеќе не можат да издржат во сивоста и мракот на нашите градови, тогаш ќе го обожавате Јан Ворман.

Од 2007 година, овој Германец патува низ светот за да ги поправи улиците … со коцки на Лего!

Ворман има посетено скоро 40 градови низ Европа, Централна Америка, Азија и САД. За некои инсталации се потребни само неколку коцки од играчки, додека за некои поправки користеле и до 20 фунти.

Некои сметаат дека крпеницата значела како молба за потрајна поправка, објаснува Ворман како одговор на тоа дека неговите разнобојни тули се заменети со вистинска тула и малтер во рок од неколку дена по интервенцијата.

Секогаш кога Јан Ворман интервенира некаде, тој остава убава, обоена лузна каде претходно имало само дупка, празнина или пукнатина.

Уметникот веќе „поправи“ 150 објекти.

Коцките од Лего што ги користи ги зема од обожавателите (тој никогаш не купува).

На прашањето – Зошто да се мачите со таква работа и зошто да се справите со толку многу бои? Јан Ворман одговори:

„Отсекогаш сум настојувал да го подобрам изгледот на јавниот простор на различни начини, било да е тоа со графити, колаж… Колку што можам да се сетам, никогаш не сум ја ценел сиромаштијата на градовите и отсекогаш сум сакал повторно да им дадам боја … Дали забележавте колку се разнобојни детските играчки и парадоксно, како изгледаат сега возрасните деца и дали се задоволни од тоа што живеат во досадни живеалишта? „

Неговиот проект има стекнато многу следбеници ширум светот, за што сведочи и неговата  неверојатна мапа за соработка.

„Диспечерот има за цел да надразнува спомени од детството во апстрактни форми и живописни бои, кон глобална соработка на лица непознати едни за други. Овој проект е направен за сите оние кои се идентификуваат како еден од оние “другите” и прифаќаат минливост. Луѓето кои сакаат да го споделат своето време како игриво  не ми пречат кога неврзаните структури полека се раствораат назад во детските играчки “ – Додаде Ворман.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

последно додадени

последно коментирани