Wednesday, December 6, 2023
домаЖИВОТОбјаснување од доктор: Кога луѓето заразени со коронавирус се најопасни за околината?

Објаснување од доктор: Кога луѓето заразени со коронавирус се најопасни за околината?

Доктор Верица Јовановиќ, директорка на Институтот за јавно здравје на Србија „Милан Јовановиќ Батут“ објасни колку луѓе може да инфицира едно лице заразено со COVID19 и кога луѓето заразени со коронавирус се најопасни за околината.

-Едно лице може да зарази повеќе луѓе, но не постои никакво правило дека ќе зарази, на пример, 5 или 6 лица. Лицето е заразно 2 до 3 дена пред појавата на симптомите и тоа е најопасниот период во кој вирусот се пренесува на друго лице. Заразноста зависи и од тоа каква е комуникација со околината и луѓето во непосредното опкружување, како и од тоа дали лицето кое е заразено имало заштитна опрема или не. Ако имало, тогаш тој потенцијал се намалува, а ако не – тогаш е поризичен преносител, вели д-р Јовановиќ.

Докторката вели дека личноста е заразна со самиот близок контакт преку аеросоли, кога вирусот може да влезе во слузокожата на очите, устата и носот, односно на растојание помало од еден метар без заштитна маска.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

последно додадени

последно коментирани